Nederlandse Moslim Omroep


---

PERSBERICHT
Vrijdag 28 maart 2008

Nederlandse Moslim Raad maakt zich zorgen over Fitna-fenomeen

Kwetsen wordt normaal in Nederland

Gisteren is de film Fitna van Geert Wilders openbaar geworden. De film legt een direct verband tussen enerzijds de islam en anderzijds gewelddadige acties van radicalen, extremisten en terroristen. De Nederlandse Moslim Raad verwerpt nadrukkelijk het suggestieve verband dat Wilders heeft willen leggen.

De NMR heeft kennis genomen van de verklaring van premier Balkenende na de verschijning van de film. De NMR is blij met de adequate reactie van de premier en ziet deze als een steun in de rug voor moslims en niet-moslims.

Net als de premier vindt de NMR de verschijning van de film een zorgelijke ontwikkeling. De film maakt een karikatuur van de islam, de religie van moslims. In Nederland is er blijkbaar een klimaat ontstaan waarin het als normaal wordt beschouwd om zich onjuist, denigrerend of kwetsend uit te laten over de islam. Dit "Fitna-fenomeen" wordt bevestigd door de algemene reactie waarin wordt gesteld dat de film mee zou vallen.

De NMR vindt niet dat de film meevalt. De film is een van de vele instrumenten die aangewend worden om angst voor de islam en daarmee voor moslims te bewerkstelligen. In dit streven worden de grenzen steeds vaker verlegd. De NMR vindt dat deze ontwikkeling een halt moet worden toegeroepen, en dat de politiek, religieuze instanties en maatschappelijke organisaties een standpunt hierover moeten innemen. De NMR doet dit bij deze.

Einde Persbericht




Nederlandse Moslim Omroep