Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer opent online enquête over de toekomst van de Randstad

Persbericht 28 maart 2008

Minister Cramer opent online enquête over de toekomst van de Randstad

Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) vraagt alle burgers hun mening te geven over de toekomst van de Randstad. Tot en met 23 april 2008 kunnen alle burgers daarvoor deelnemen aan een online toets. Al meer dan 2000 burgers hebben de digitale vragenlijst ingevuld. Eerder is in de Week van de Dialoog al gediscussieerd met kleinere groepen burgers en professionals. De minister wil ook alle andere inwoners van Nederland bij deze discussie betrekken. Om ervoor te zorgen dat de Randstad in de toekomst een aantrekkelijke plek is, wordt nu gewerkt aan een plan voor het jaar 2040. Rond de zomer presenteert Cramer de visie van het kabinet over de toekomst van de Randstad.

Alle burgers kunnen komende weken digitaal hun voorkeuren over de toekomst van de Randstad geven. Belangrijke vragen zijn: moet nieuwe verstedelijking zoveel mogelijk worden gespreid om een verkeersinfarct te voorkomen of is concentratie van de nieuwe bebouwing en meer hoogbouw wenselijk? Is het beter om te gaan wonen, werken en leven in de delen van Nederland die boven zeeniveau liggen? Of accepteren we de risicos en maken wij van de Randstad de meest veilige delta ter wereld? Alle burgers worden komende week via advertenties en abris geattendeerd op de mogelijkheid om via internet hun mening te geven. De keuzes die burgers en andere experts maken, zijn bouwstenen voor de uiteindelijke visie.

Het kabinet heeft de ambitie om van de Randstad een duurzame en concurrerende internationale topregio te maken in Europa. Daarvoor is het noodzakelijk de richting en de koers te. De online toets, die samen met De Publieke Zaak is opgezet, geeft informatie over het toekomstbeeld van de Randstad en levert daarmee een belangrijke bijdrage voor de op te stellen visie. Minister Cramer richt zich nu samen met de wethouders Van Poelgeest en Norder en de gedeputeerden Koop en Hooijmaijers op een duurzaam lange termijnperspectief voor de Randstad. Op 27 mei 2008 organiseert VROM een Werkconferentie die leidt tot een advies aan de bestuurders van burgers en professionals (van maatschappelijke organisaties, marktpartijen en kennisinstellingen) over de langetermijnvisie op de Randstad. Vaststelling van de definitieve visie is gepland rond de zomer. Het project 'Randstad 2040' is opgenomen in het kabinetsprogramma 'Randstad Urgent', dat gecoördineerd wordt door de Minister van Verkeer en Waterstaat. In dat programma werken gemeenten, provincies en stadsregio's samen met het kabinet aan een sterke Randstad en een sterk Nederland.

( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=35712 )