Port of Rotterdam

Nieuwe distributiecentra in Rijnhavens

28-03-2008

In de Rijnhavens Neuss en Duisburg wordt dit jaar 130.000 m2 nieuwe distributieruimte gebouwd. Beide havens hebben dagelijkse verbindingen per trein en binnenvaart met de Rotterdamse zeeterminals.

In Neuss heeft de Fiege Groep samen met een investeringsmaatschappij begin maart de eerste steen gelegd voor een distributiecentrum van 84.000 m2. Aanwezig was minister-president Rüttgers van Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die enkele weken daarvoor het logistieke beleid voor de komende jaren ontvouwde (MvH: niet vertalen : zie en verwijzen naar bericht over het "Konzepts zur Entwicklung der Wasserstraßen und Hä­fen"). In lijn hiermee beloofde hij de spoorverbindingen met de Noordzeehavens te verbeteren.

Voor ongeveer de helft van het logistieke centrum Rijn-Roer wordt nog gezocht naar klanten door Fiege, dat behoort tot de grotere Duitse logistieke dienstverleners. Het centrum gaat circa 80 miljoen euro kosten.

In dezelfde week startte Garbe Logistics de bouw van vijf distributiehallen in Duisburg-Rheinhausen. Deze krijgen een totaal oppervlakte van 48.000 m2, waarvan 7700 m2 gekoelde ruimte. De investeringssom bedraagt ongeveer 45 miljoen euro. De hallen worden 'op risico' gebouwd, dat wil zeggen dat er nog huurders voor gevonden moeten worden.

Tussen Rotterdam en Duisburg lopen wekelijks 28 binnenvaart- en 19 spoordiensten. De frequentie met Neuss is respectievelijk 10 en 5. © Overig