Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 28 maart 2008

Titan Wood BV wint Het Ei van Columbus

Titan Wood BV uit Arnhem heeft Het Ei van Columbus, de nationale prijs voor duurzame innovatie gewonnen. De prijs beloont creatieve innovators voor de voortrekkersrol die zij op dat gebied spelen. Titan Wood BV is met Accoya® hout door de vakjury uitgeroepen tot overall winnaar en winnaar in de categorie 'duurzame productietechnologie' en mocht de prijs gisterenavond in Goes in ontvangst nemen.

In totaal waren er zestien nominaties in vijf categorieën. In de categorie 'duurzame productietechnologie' streden naast Titan Wood de bedrijven BV STOWA en Aqua Flowers mee om Het Ei van Columbus. Vakjury lid Wim Quik motiveert de keuze voor Titan Wood BV : "Houtverduurzaming zoals Titan Wood in Accoya® toepast, is een innovatieve toepassing. Dankzij deze productietechnologie is Accoya® een serieus allternatief voor tropisch hardhout. Hoogwaardig hout maken van 'gewone' snelgroeiende aangeplante bomen betekent minder vernietiging van regenwouden. Voordeel is bovendien dat meer milieuonvriendelijke technieken om buitenhout onderhoudsvrij te maken overbodig worden."

Titan Wood behandelt hout met azijnzuuranhydride, waardoor het hout bij wisselende temperaturen niet meer krimpt of uitzet en zeer bestendig is tegen rot door schimmels en micro-organismen. Door de eigenschappen van Accoya® kan zacht hout van snelgroeiende bomen gebruikt worden voor hoogwaardige toepassingen als kozijnen, deuren en bruggen. Daarmee is Accoya® een goede vervanger van tropische houtsoorten. Bij de behandeling van het hout ontstaan nauwelijks restproducten.

Met het winnen van de prijsvraag heeft Titan Wood een geldbedrag van 12.500 euro gewonnen. Het Ei van Columbus is dit jaar voor de elfde keer uitgeschreven door de ministeries van VROM, EZ, LNV, OCW, BZ, VenW en VWS.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan kleine en grote bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden of kennisinstellingen. De vakjury beoordeelt producten, diensten, technologieën, maatschappelijke initiatieven die verfrissend en vernieuwend zijn.


---



Ingezonden persbericht