Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 28-03-2008

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending vrijdag 28 maart
Nederland 1 - 18.20 uur

EENVANDAAG OPINIEPANEL: 44% EENS MET WILDERS

Hoewel de film Fitna nauwelijks heftige reacties lijkt op te roepen, zit de angst voor de islam er wel diep in: 44 procent van de 10.000 deelnemers aan een onderzoek van EENVANDAAG onderschrijft de stelling van Wilders dat "de islam uit is op vernietiging van de Westerse beschaving". Van de achterban van Wilders is 88 procent het hiermee eens.

Mensen zijn minder angstig voor wat er kan gebeuren na publicatie van de film Fitna van Geert Wilders dan ervoor. Begin maart verwachtte meer dan de helft (52 procent) rellen in Nederland. Nu is dat nog maar eenvijfde (20 procent). .
Met aanslagen op Nederlandse ambassades en bedrijven in het buitenland hield tweederde rekening (62 procent). Nu mensen de film gezien hebben, is dat gedaald tot 30 procent. Bijna iedereen (90 procent) vindt de film wel meevallen en een grote meerderheid (82 procent) zegt dat "er veel ophef is gemaakt om niks". De meerderheid (70 procent) vindt de film niet beledigend voor moslims.

Bij driekwart van de deelnemers die Fitna hebben gezien is het beeld van de islam niet veranderd door de film. De rest (23 procent) is negatiever gaan denken. Driekwart van de achterban van Geert Wilders heeft de film nu al in zijn geheel gezien en de rest wil hem nog gaan zien. Bijna alle aanhangers (93 procent) vinden de film goed tot heel goed.

EENVANDAAG schenkt in de uitzending van vanavond (vrijdag 28 maart) aandacht aan de resultaten van het onderzoek.

Het complete resultaat staat dan ook op de website www.eenvandaag.nl

Noot:
Het onderzoek is gehouden onder 10.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. De uitslag is representatief voor leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, spreiding over het land, opleiding en politieke voorkeur.