Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 28 maart 2008

"GEEN EXPORT FOKRUNDEREN IN 2008"

Als gevolg van nieuwe EU-regelgeving dreigen er dit jaar geen fokrunderen te kunnen worden geëxporteerd vanuit Nederland. Dat zegt Johan van der Berg, directeur van de Veepro, de belangenbehartiger voor de export van rundvee, in het Avro Radio 1 programma 'Wat Nu'. "De consequenties van de regelgeving zijn dat de exporteurs en de transporteurs geen werk hebben en dat de exportverzamelstallen leeg staan. Normaal worden er jaarlijks 50.000 runderen geëxporteerd. Als dat niet gebeurt is dat een gederfde omzet van 100 miljoen euro."

De EU bepaalde op 5 maart dat dieren eerst gevaccineerd moeten worden tegen blauwtong, voordat ze kunnen worden geïnsemineerd. Op zijn vroegst is er pas een vaccin beschikbaar in mei. Als alles meezit zouden de koeien op 1 juli gevaccineerd kunnen zijn. Daarna moet nog worden gewacht met insemineren. En omdat het buitenland vier maanden drachtige vaarzen wil zijn de eerste runderen pas in januari 2009 beschikbaar.

De Veepro is momenteel aan het lobbyen in Brussel om in ieder geval vervoer naar derde landen, dus landen buiten de EU, wel mogelijk te maken. Mochten de regels inderdaad enigszins worden versoepeld, dan is dat nog maar een gedeeltelijke oplossing, zegt Van der Berg. "Rusland heeft op 20 maart maatregelen afgekondigd die zo streng zijn dat export van fokvaarzen eigenlijk niet meer mogelijk is. En Rusland is de belangrijkste markt voor export van runderen."

De gevolgen van de nieuwe regels zijn nu al merkbaar in de sector. Veel stallen staan al leeg. Veetransporteur Geert Dijkstra, die ook aan het woord komt in de uitzending, heeft normaal 500 tot 600 drachtige vaarzen in zijn exportverzamelstal staan. Nu staan er nog 140 die wachten op transport en dan is hij leeg. "Dit jaar lijkt het dramatisch. We denken dat de stallen nog voor 10% bezet zijn en voor de rest ligt alles stil. We hebben negen auto's en voor zeven heb ik geen werk." Voor Dijkstra betekent het een omzetverlaging met 2,5 miljoen ­ normaal zet hij jaarlijks 3,5 miljoen euro om.

Over de kritiek op de misstanden in de veetransport zegt hij: "Bij het inladen wordt er gecontroleerd, onderweg wordt er gecontroleerd en als wij de koeien lossen dan controleert de 'control union' of ze goed de auto uitkomen en of ze in goede gezondheid zijn. Vorig jaar hebben we 1000 transporten gedaan en er is maar één opmerking geweest over een koe die met een kapotte poot uit de auto kwam. Dat kan gebeuren ­ je kunt ook op straat je enkel verzwikken."

Johan van den Berg van de Veepro ziet niet echt een uitweg in de crisis. "Het beste is om zo snel mogelijk over te gaan op verplichte vaccinatie. Dat is het beste voor de boeren en de export."

De reportage wordt tussen 15 en 16 uur uitgezonden op radio 1 in het avro radioprogramma Wat Nu?