Gemeente Delft

Persbericht Gemeente Delft: Kinderen van de achterbank in de bak

Kinderen van de achterbank in de bak

De bakfiets wordt in Delft hét vervoermiddel voor kinderopvang. Twee kinderopvanginstellingen in Delft hadden reeds positieve ervaringen met het vervoer van kinderen met de bakfiets. Daarom wil de gemeente Delft het gebruik van de bakfiets bij vervoer rond kinderopvang stimuleren. Vanaf nu kunnen alle Delftse instellingen voor buitenschoolse opvang een subsidie krijgen voor de aanschaf van een bakfiets. De bakfiets is een milieuvriendelijke oplossing die kinderen 'van de achterbank' af haalt. Bovendien zorgt de gemeente voor de veiligheid van de kinderen door de bestuurder een bakfietsexamen te laten afleggen. Op 28 maart vindt het eerste examen hiervoor plaats.

Het bakfietseninitiatief maakt deel uit van het project "Kinderen Veiliger door Delft", een project dat is ontstaan uit meerdere bestaande Delftse initiatieven. De instellingen 'De Lange Keizer' en 'Jan, Loris en Marie' haalden hun kinderen al op met de bakfiets. Dit was zeer succesvol. Niet alleen omdat kinderen het leuk vinden om op deze wijze vervoerd te worden, ook hun ouders zijn enthousiast. Het is een milieuvriendelijke vervoerswijze en de bakfietsen kunnen ook worden ingezet bij vervoer naar activiteiten buiten de schoollocatie, zoals brede school-activiteiten.

Subsidie

De gemeente geeft een bijdrage in de kosten van 50%, met een maximum van 1500 euro per bakfiets. Per locatie kan er voor twee bakfietsen subsidie worden aangevraagd.

Examen

Op 28 maart vinden de eerste bakfietsexamens plaats. De rijvaardigheidsbewijzen worden uitgereikt door wethouder Dick Rensen (Onderwijs).

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft