GAIA


Persbericht © GAIA

28 maart 2008

Minister Geert Bourgeois over dierenmishandelingen in Toast Kannibaal en Lost in Tokyo in brief aan GAIA:

"VMMA en productiehuizen moeten ook in buitenland dierenwelzijnswet naleven"

In een brief aan GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert Vlaams mediaminister Geert Bourgeois op de aanklachten van de dierenrechtenorganisatie tegen wreedheden jegens dieren in de televisieprogramma's Toast Kannibaal en Lost in Tokyo, die respectievelijk worden uitgezonden op VTM en 2BE. In Toast Kannibaal werd een hond doodgeslagen en in Lost in Tokyo vissen levend gefileerd door de deelnemers. Minister Bourgeois laat GAIA weten dat hij het moederbedrijf VMMA en de productiehuizen die in opdracht van de Vlaamse Mediamaatschappij programma's maken, opgeroepen heeft "om de dierenwelzijnwetgeving na te leven, ook als de programma's in het buitenland opgenomen werden." Minister Bourgeois vindt dat "bewuste scènes getuigen van weinig goede smaak en een wrede opvatting over de behandeling van levende wezens."

"Ik zie ook de absolute noodzaak van het berokkende dierenleed niet voor de doelstellingen van de programma's - het in beeld brengen van de botsing der culturen," gaat de minister verder. "Bij Lost in Tokyo gaat het ook niet over het louter in beeld brengen van 'traditionele' gebruiken. De programmamakers zetten doelbewust de Vlaamse deelnemers aan het programma aan om de betrokken dieren op een wrede wijze te behandelen en te doden," voegt de mediaminister eraan toe.

Minister Bourgeois merkt op dat "de gepleegde, gefilmde en uitgezonden acties mij in strijd lijken met de Belgische wetgeving betreffende de bescherming en het welzijn van dieren in België." Maar die wet is niet van toepassing, stelt de minister vast, "omdat de feiten zich in het buitenland voordeden."

De mediadecreten bepalen niets over de naleving van de federale dierenwelzijnwetgeving maar toch vindt de minister het "niet gepast dat omroepen producties maken waarin dit soort onwettelijke handelingen aan het publiek getoond worden." Minister Bourgeois meent "dat de omroepen in het algemeen terzake een voorbeeldfunctie te vervullen hebben."

GAIA reageert tevreden op de reactie van de mediaminister, maar wijst er op dat nieuwe wreedheden werden aangekondigd. Volgende maandag zendt Lost in Tokyo het levend villen van palingen uit. GAIA wil dat 2BE de wrede scènes met de palingen niet uitzendt.

De Vlaamse Mediamaatschappij van zijn kant reageert onthutsend laconiek op verontwaardigde reacties van kijkers: "De makers van het programma "Lost in Tokyo" hebben alle begrip voor jouw reactie. (...) De bedoeling van dit programma is niet om shockerende en sensationele beelden te brengen, maar aan te tonen hoe het er in Japan aan toe gaat." (!).