Gemeente Nijmegen

persbericht

Embargo tot vrijdag 28 maart 2008 16.30 uur Datum Nummer persbericht 27 maart 2008 080327R

Johan Vollenbroek Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Drs. Ing. J.G. Vollenbroek (58) ontvangt komende vrijdag de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn maatschappelijke verdiensten. Hij heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor lokale en landelijke milieu- en bewonersorganisaties.

Johan Vollenbroek is al jaren een zeer kritische volger van de uitvoering en het opstellen van milieuwetgeving door overheden en bedrijven. Als professie heeft Vollenbroek medio jaren negentig een milieuadviesbureau opgericht onder de naam MOB (Mobilisation for the environment). Zijn werk bestaat vooral uit advieswerk voor landen in Oost-Europa die tot de EU willen toetreden en die (de uitvoering van) hun milieuregelgeving op EU-niveau moeten brengen. Naast dit betaalde werk zet hij zich vanaf de tweede helft van de jaren negentig in voor milieu- en bewonersgroepen, in eerste instantie vooral in Nijmegen-West en Weurt en later ook elders in het land. De milieu- en bewonersgroepen in Nijmegen-West en Weurt hebben zeer veel aan de onmisbare en unieke technische expertise van Vollenbroek, met name bij het beoordelen van de onderzoeken over de relatie tussen kankerincidentie en uitstoot door bedrijven en het formuleren van reacties op deze onderzoeken. Ook bij overheden en bedrijven staat de deskundigheid van Johan Vollenbroek goed aangeschreven. De milieu- en bewonersorganisaties vinden dat de industrie qua uitstoot beter aan regelgeving moet voldoen en de laatste stand der techniek moet worden gebruikt. Vollenbroek mobiliseert en treedt meestal op als gemachtigde namens de milieu- en bewonersorganisaties en doet dat op vrijwillige basis. Op landelijk niveau geeft hij ook het Ministerie van VROM gevraagd en ongevraagd advies over landelijke regelgeving over luchtemissies, bijvoorbeeld de Nederlandse emissierichtlijnen, het BVA en de IPPC etc. Energie- en afvalcentrales en recentelijk ook olieraffinaderijen hebben zijn bijzondere aandacht. In de afgelopen jaren beoordeelde Vollenbroek in heel Nederland milieuvergunningen van deze branches. Plaatselijke milieugroepen en soms ook landelijke of provinciale milieuorganisaties maken veel en graag gebruik van zijn expertise en belangeloze inzet. Een belangrijke verdienste is ook het aanzwengelen van de landelijke discussie over het gebruik van palmolie voor bijstook in elektriciteitscentrales en het daarmee gepaard gaande effect op voedselproductie in een aantal derde wereldlanden. Daarmee is Vollenbroek in feite de grondlegger van de Commissie Cramer. Deze landelijke Commissie heeft duurzaamheidcriteria voor de toepassing van biomassa opgesteld. Dankzij het werk van Johan Vollenbroek is palmolie daarbij uitgesloten.

Op vrijdag 28 maart 2008 ontvangt Johan Vollenbroek vanwege zijn maatschappelijke verdiensten door langjarige belangeloze inzet voor lokale en landelijke milieu- en bewonersorganisaties, om 16.30 uur de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van burgemeester Thom de Graaf in de Burgerzaal van het stadhuis van Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6 te Nijmegen.


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen