KNHS


Anky tweede in Grand Prix
27 maart 2008
anky

INDOOR BRABANT - In de openingswedstrijd van de wereldbeker finale voor dressuurruiters, de Grand Prix, werd Anky van Grunsven (Erp) met IPS Salinero tweede. achter haar eeuwige rivale Isabell Werth met Warum Nicht FRH. Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) legde met Hunter Douglas Sunrise beslag op de derde plek.

Voor Anky van Grunsven moet het een ongewone ervaring zijn geweest om twee maal op één dag te verliezen. Eerder op de openingsdag van Indoor Brabant moest zij, gezeten op IPS Painted Black, haar meerdere erkennen in Adelinde Cornelissen en Stéphanie Peters, en nu in Isabell Werth. Het leek er even op of Anky voor de positie van underdog had gekozen. Zelf reageerde ze daar verschrikt op: "Iedereen weet dat ik er voor ga om te winnen en dat de positie van underdog mij niet past!".

Eerlijk gezegd waren de verschillen miniem, want drie van de vijf juryleden hadden Anky op de eerste plaats staan, terwijl slechts twee juryleden Werth als eerste plaatsten. Het Nederlandse jurylid Jan Peeters was één van de drie juryleden die Van Grunsven op kop hadden staan, terwijl hij Werth als derde had geplaatst. Toch won de Duitse amazone en dat had zij mede te danken aan het Australische jurylid, die haar maar liefst drie volle procenten boven Van Grunsven plaatste.

Werth toonde een meer dan voortreffelijke uitgestrekte stap en het halthouden was onberispelijk. Daarin was van duidelijk onderscheid tussen beide amazones sprake. Bij Anky was de uitgestrekte stap er één waarbij de hoef van het achterbeen maar net voorbij de hoefafdruk van het voorbeen kwam. Bij Werth was dit onderdeel heel sterk, waarbij het paard stuwend stapte, met extreem veel ruimte, met behoud van regelmaat en souplesse. Bij Isabell was het halthouden echt stilstaan, terwijl er bij Anky slechts sprake was van een poging om te trachten stil te staan. Aan de andere kant waren de pirouettes van Anky weer van een zeldzaam hoog niveau.

Imke Schellekens-Bartels was met haar terechte derde plaats tevreden. Nergens fouten makend, goed in balans en met veel takt en regelmaat bewegend ging Hunter Douglas Sunrise door de piste. Daarbij de achterstand die zij had op de beide koplopers terugbrengend tot iets meer dan een procent. Dat opent voor Imke perspectieven voor de nabije toekomst. De derde Nederlander in het veld, Laurens van Lieren (Rijswijk) legde met Hexagon's Ollright beslag op de achtste plaats. Er had meer in gezeten als het totale beeld iets rustiger was geweest.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag FEI world cup final dressage, Grand Prix:


1) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 75.083
2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero - 74.750
3) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 73.458
8) Laurens van Lieren (Rijswijk) - Hexagon's Ollright- 70.041

Meer info zie: www.indoorbrabant.nl

Foto: Anky van Grunsven met IPS Salinero door: www.melissen.net