Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Te veel donororganen niet gebruikt
door verouderde bewaarmethode

AMSTERDAM, vrijdag 28 maart 2008

De wachtlijst van patiënten die een orgaantransplantatie moeten ondergaan, kan worden bekort als organen van slechtere kwaliteit beter worden benut. Door de vergrijzing wordt de leeftijd van donoren ouder, en dat betekent dat de organen die zij ter beschikking stellen van mindere kwaliteit zijn. Op 31 december 2007 stonden er in ons land 1284 patiënten op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie, terwijl niet ieder gedoneerd orgaan ook daadwerkelijk wordt getransplanteerd.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een overzicht van hoogleraar transplantatiegeneeskunde prof. dr. R.J. Ploeg, artsen-onderzoekers M.H.J. Maathuis en C. Moers, en fysioloog dr. H.G.D. Leuvenink van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Volgens de onderzoekers blijkt uit Europese gegevens dat bijvoorbeeld 5% van alle uitgenomen nieren uiteindelijk niet wordt getransplanteerd. "Gezien de wachtlijst kunnen we het ons niet permitteren verdere uitval van donororganen te veroorloven", aldus de onderzoekers die erop hameren de manier waarop donororganen worden bewaard aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Zuurstofgebrek

Organen moeten goed worden bewaard na uitname en tijdens het transport naar de transplantatiepatiënt. Op dit moment beperkt de gebruikelijke methode zich tot het uitspoelen van bloed, koelen, en het verpakken van het orgaan in ijs. Direct nadat de donor is overleden, begint het orgaan onder meer door gebrek aan zuurstof af te takelen. Dat kan ertoe leiden dat organen van mindere kwaliteit snel onbruikbaar raken.

Bovendien is het merendeel van de organen afkomstig van hersendode donoren. Volgens de onderzoekers brengt dat als probleem met zich mee dat het donorweefsel daardoor immunologisch wordt geactiveerd. Dit leidt na transplantatie tot een snellere en sterkere afweerreactie in het lichaam van de ontvanger. Bij hartdode donoren geldt eveneens dat de organen beschadigd raken.

De onderzoekers pleiten ervoor organen te bewaren door middel van hypotherme machinale preservatie. Volgens deze methode worden organen niet alleen gekoeld, maar wordt er ook een zuurstofhoudende vloeistof in rondgepompt. Dit om te voorkomen dat het gebrek aan zuurstof het orgaan aantast. Uit onderzoek blijkt dat het onmiddellijk functioneren van donornieren na transplantatie met 20% toeneemt als de nieren op deze manier worden bewaard. Dit betekent minder dialyse na transplantatie en daardoor een aanzienlijke kostenbesparing. Reden genoeg volgens de onderzoekers om de bestaande protocollen voor het bewaren van organen te herzien en aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.