Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 maart 2008

Aanvullende vragen van de leden Smeets en Heerts
(beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken

over oplichting en faillissementsfraude met behulp van het Handelsregister


* Bent u bekend met de berichtgeving over het Handelsregister, waarin op basis van onderzoek door de Postbank de conclusie getrokken kan worden, dat de KvK-inschrijving een zekere betrouwbaarheid suggereert? {1}


* Zo ja, ziet u dan op basis van deze berichtgeving aanleiding om terug te komen op antwoord nr. 3 op Kamervragen van Smeets en Heerts, waarin u ontkennend hebt geantwoord op het bestaan van het verband tussen een officiële KvK-inschrijving enerzijds en de suggestie van kredietwaardigheid en betrouwbaarheid aan de andere kant? {2}


* Kunt u uw standpunt heroverwegen dat de inschrijvingen in het Handelsregister door oplichters en notoire wanbetalers door moeten kunnen gaan, omdat zij anders in een zwart circuit zouden belanden?


* Acht u de situatie niet merkwaardig dat er nu een Centraal Insolventieregister is, en in de toekomst een zwarte lijst met bestuursverboden, maar daarnaast de frauduleuze "ondernemer" die op deze twee lijsten vermeld staat, tóch gewoon door kan gaan met het doen van inschrijvingen in het Handelsregister?


* Waarom kunt u bovengenoemde bestanden niet koppelen, zodat de inschrijving door de frauduleuze "ondernemers" onmogelijk wordt?


* Kunt u in uw overwegingen ook de wenselijkheid van administratieve lastenverlichting betrekken, door bonafide ondernemers op bovengenoemde wijze te verlossen van de door u genoemde "eigen onderzoeksverantwoordelijkheid"?

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm
PvdA persvoorlichting
telefoon 070-318 2704

{1} FD, "Bedrijf wacht lang met aanmaning: Inschrijving bij Kamer van koophandel boezemt vertrouwen in.", 20 maart 2008 {2} Antwoorden op de Kamervragen van de leden Smeets en Heerts (beiden PvdA) over oplichting en faillissementsfraude met behulp van het Handelsregister (nr 08/5527713, ingezonden 25 januari 2008), 11 maart 2008.