Metaalunie

Nederlandse economie kan niet zonder maakindustrie

27-3-2008 Print

"De Nederlandse economie kan niet zonder maakindustrie. De gedachte die er in Nederland is geweest dat je de economie vooral buiten de grenzen moet leggen is zeer kortzichtig. De maakindustrie is essentieel voor de hele economische en industriële ontwikkeling van de Nederlandse economie". Dit zegt Sybilla Dekker, juryvoorzitter van de Metaalunie Productivity Award en voormalig VROM-minister, in het vandaag verschenen magazine 'Metaal en Techniek', een uitgave van de Koninklijke Metaalunie.

In het interview stelt Dekker verder dat werknemers en werkgevers de laatste maanden niet uitzonderlijk scherp tegenover elkaar staan, ondanks de arbeidsconflicten. "Dat staan ze slechts op een aantal punten, dat moet kunnen. Wat ik vooral zie in bedrijven, is een enorme verbondenheid van werknemers met die bedrijven en van werkgevers met hun werknemers. We moeten de dingen nooit teveel generaliseren, zeker niet in het mkb-metaal. Dit blijkt ook uit de lage verloopcijfers, al weet je als werkgever nooit zeker dat dat zo blijft. Als werkgever moet je altijd blijven zoeken hoe je werknemers op een goede manier kunt binden. Is er voldoende uitdaging en zijn er voldoende doorstromingsmogelijkheden, ook bij een klein bedrijf."

Innovatie versterkt concurrentiepositie
Dekker is juryvoorzitter van de Metaalunie Productivity Award 2008. In die hoedanigheid zal zij op 22 mei de Award uitreiken. De voormalig VROM-minister heeft het juryvoorzitterschap op zich genomen, omdat de Award innovatiebevorderend is: "Ik vind het belangrijk dat we de innovatie bevorderen in dit land, omdat we daarmee de concurrentiepositie van de verschillende bedrijven versterken. De Productivity Award is een manier om met name het mkb-metaal te stimuleren over innovatie na te denken en ook het resultaat te laten zien." De jury beoordeelt op dit moment welke drie metaalbedrijven worden genomineerd voor de Award.

Metaal en Techniek
Download het complete interview met Sybilla Dekker. Naast het interview met de oud-minister vindt u in 'Metaal en Techniek' een artikel over de zoektocht van ondernemers naar nieuwe medewerkers. Tony Gomez, directeur van Smederij Tukker, hanteert daarbij als criterium 'motivatie' en vindt leeftijd niet belangrijk. Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen gaat in zijn column in op de gevolgen van 'Basel 2' . Hij roept zowel banken als bedrijven op open naar elkaar te communiceren: "Als we dat met elkaar kunnen bewerkstelligen, ontstaan er volgens mij voor beide partijen win-winsituaties."

Meer informatie
r.hoek@metaalunie.nl