Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 28 maart 2008

EA-handreiking roept op tot verbetering van contact met moslims en andere migranten

De Evangelische Alliantie heeft voor de zondag na Pasen een handreiking voor de kerken gepubliceerd. 'Volmaakte liefde sluit angst uit' is de titel van het pakket waarin een geloofsbelijdenis, een preekschets, een liturgie en achtergrondstudiemateriaal worden aangeboden aan de gemeenten die deelnemer zijn van de Evangelische Alliantie. "De commotie in de aanloop naar 'Fitna', de film van Geert Wilders, heeft ons opnieuw duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat Nederlandse christenen en andersgelovigen zoals in het bijzonder islamieten elkaar beter leren kennen en tot betere relaties komen", zegt Arnold van Heusden - directeur van de Evangelische Alliantie.

Van Heusden onderstreept de gevaren die ontstaan wanneer bevolkingsgroepen elkaar alleen via de media waarnemen aan de hand van gemakkelijke karikaturen. En hij vervolgt: "Wilders had geen beter moment kunnen kiezen. Op de zondag na Pasen ('beloken Pasen') staat de christelijke kerk er bij stil hoe Jezus Christus, de opgestane, een kleine groep angstige volgelingen verandert in naar buiten gerichte open mensen met hoop en visie voor zichzelf en anderen. Dat wonderlijke effect heeft Pasen nog altijd: wie Jezus Christus als Heer ontmoet, heeft het niet meer nodig alleen naar zichzelf te kijken en angstig zijn eigen belangen te beschermen. Ook in Nederland zijn vele plaatsen aan te wijzen waar kerken door hun grenzen heen breken en goede contacten leggen met moslims en andere migranten."

Eerdere acties van de Evangelische Alliantie rond de oorlog in Bosnië, de moord op Theo van Gogh, het begin van de oorlog in Irak en andere momenten van crisis vonden goede aftrek. Van Heusden: "Wij behoeven als kerk deze vragen niet te omzeilen. Niemand heeft kant en klare antwoorden, ook de kerk niet. Ik ben zelfs bang dat onze voorliefde voor kant en klare antwoorden betekent dat we ons met de problematiek - en vooral met de mensen waarom het draait - liever niet echt inlaten. Als burgers van dit land hebben uiteraard ook christenen deel aan deze problemen en als burgers van het andere koninkrijk, het Koninkrijk van God, mogen we ook deel zijn van de oplossing van de problemen."