Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS tevreden met acties AOb

Amsterdam, 28 maart 2008 - Het LAKS is tevreden met het besluit van de Algemene Vergadering van de Algemene Onderwijsbond (AOb) om acties voor te bereiden in mei. Ook de demonstratieve acties op 9 april juicht de scholierenbond toe.

"Na de demonstratie van afgelopen woensdag door Leraren in Actie! is het goed dat de vakbond het overneemt", aldus Sywert van Lienden, voorzitter LAKS. "De positie van de AOb is de afgelopen dagen gelukkig zeer helder geworden." De AOb is volgens het LAKS nu echt op de goede weg.

De 'deal or no deal' die de AOb in een ultimatum aan minister Plasterk heeft gesteld biedt volgens het LAKS echter niet een echte garantie op betere leraren. Daarvoor moet de nadruk meer op bij- en nascholing en een koppeling tussen salaris en opleiding komen te liggen. Ook mag de bapo-regeling volgens het LAKS best ter discussie worden gesteld, maar alleen als daardoor een algemene werkdrukvermindering tot stand wordt gebracht.

Het LAKS is verder ook blij met de garantie dat de eindexamens geen last zullen ondervinden van eventuele stakingen. "Als er gevallen van verstoring van de examens aan het licht komen, zal het LAKS de steun aan de acties heroverwegen", aldus Charlotte van Meerwijk, examenwoordvoerder van het LAKS. Eindexamenkandidaten mogen onder geen beding slachtoffer worden van lerarenstakingen.