Vrijheid van meningsuiting garanderen, `moet je gewoon doen'


Use it or loose it

AMSTERDAM, 20080326 -- Het was maar een klein bericht op pagina 2 of 3 in een doordeweekse krant. Desalniettemin van groot belang: in den Bosch had een officier van justitie de vervolging ingezet van een jongeman. De jongeman had een poster voor zijn slaapkamerraam gehangen. Onder andere viel daarop te lezen (en daar ging het om) dat de Islam een kankergezwel zou zijn. Tot zijn ongeluk en stommiteit was deze jongeman lid van een nationalistische alliantie.

Laat ik het breder trekken: Al het gedoe met rechtzaken tegen Theo van Gogh, het gehak op Hirsi Ali, intimidatie na intimidatie door overheden van laag tot hoog en groeperingen richting Wilders en in feite alle mensen die om kunstzinnige of politieke uitingen (spandoeken, briefjes aan het vondelparkhek, pamfletten, posterplakkers met een mening en de lijst is langer), al dat gedoe begint steeds meer te lijken op een meer of minder georkestreerde campagne tegen vrijheid, voor beperking van autonomie van burgers, tegen politieke diversiteit en gewetensvrijheid in het algemeen.

Hoezeer ik ook de pest heb aan een bepaald soort clubs, aan slecht opgevoede nauwelijks onderwezen jongetjes van de nationale alliantie, aan die vieze verpostering van de openbare ruimte, en aan conservatief rechtse parijen, ik ben het aan mijn burgerschap verplicht hun recht op een vrije mening, de uiting daar van en de vrijheid in het algemeen te verdedigen. Als men de vrije mening van een ander niet wenst te verdedigen als deze steekt of kwetst, dan gelooft men niet echt in die vrijheid. Punt. Een beetje vrijheid van meningsuiting is onzin al voelen bepaalde mensen en partijen zich dan lekkerder.

Het is nog al intimiderend om te ervaren dat er weer mensen om hun mening vervolgd worden in Nederland. Als de woorden `de Islam is een kankergezwel' twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en 40 uur dienst verlening waard is volgens de Bossche officier, hoeveel is het dan waard als ik hier over beweer dat "een dergelijke vervolging onderdeel uitmaakt van een goed georganiseerde sluipmoord op de democratie en onze democratische onbevangenheid, een door machtswellustige Christenhonden, kruiperige, gewelddadige islamieten en andere laffe vijanden van de vrijheid georkestreerde machtsgreep en intimidatie campagne". Dat er uiteindelijk geen veroordelingen plaatsvinden maakt niet uit. De intimidatie is geschied.

Hoe kan ik nu nog onbevangen mijn verachting laten blijken voor godsdiensten en haar godsdienstigen? Hoe kan ik nog ergens beweren dat ik de leden van dit complot van idioten het licht in hun ogen niet gun, maar wel hun recht om op de kansel te beweren dat ik naar de hel ga als ik dood ben? Hebben sommigen in dit land meer vrijheid van meningsuiting dan anderen?

Dat ik me zelf niet laat intimideren door deze politieke vervolging en dat ik hier rustig de grenzen opzoek van wat al lang niet meer echt vrij is in dit land, zegt nog niet dat deze intimidatie niet plaats vindt of niet de bedoeling is.

Natuurlijk kan ik dat. Dit wil zeggen dat ik me er niks van aantrek. Er zijn schrijvers en journalisten die ter dood veroordeeld zijn voor veel mooier opgeschreven beledigingen tegen een godsdienstige groep dan de mijne. Ik heb vaak gehoord van mensen die tientallen jaren gevangen zaten omdat ze voor deze vrijheden durfden op te komen. Vertel mij waarin dit verhaal van het jongetje uit den Bosch met zijn poster anders is behalve een gradueel verschil?

Om ons voor eens en altijd vrij te waren van de intimidatie door anders denkenden, hafdemocraten en antidemocraten, wil ik de weldenkende en `wel' democratische meerderheid van de kamer oproepen, belediging en godslastering zoals het hoort, uit het strafrecht te schrappen, en ook de grondwet dusdanig te ankeren, dat in plaats van vervolging, mensen met een afwijkende en vrije mening beschermd worden tegen intimidatie en bedreiging door zowel de staat als door andere groeperingen. Het Euro parlement wil ik oproepen Nederland te dwingen zijn grondwet en andere wetgeving aan te passen waar deze in strijd is met het EVRM of uitspraken van het EVRM. Dat dit nodig blijkt te zijn daar schaam ik me kapot voor.

Europa bevrijd ons aub?



--------------------

Bart de Groot (de Auteur van dit artikel) is oprichter van de Spreeksteen in het Amsterdamse Oosterpark (de Nederlandse speakers corner) eigenaar van onafhankelijk producent Massa Producties en mede oprichter van bloeiplaats de Beehive in Slotervaart.

--------------------

LS:
Vrijdag a.s. 28 maart om 20.00 uur is er een avond over vrijheid van meningsuiting in Europa. In de Posthoornkerk in Amsterdam georganiseerd door Lux Voor en de Newropeans. Sprekers zijn Paul van Buitenen, Dick Pels, Frank Biancheri, Rogier Elshout, Elise Moeskops en Bart de Groot. De avond heeft Engels als voertaal, vanwege internationaal publiek en sprekers. Toegang is vrij.





Stichting Spreeksteen Amsterdam