Verschenen: essaybundel Het redelijke beest


Filosofen over het rationele en het dierlijke in de mens Marcel Becker (red.)

NIJMEGEN, 20080327 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft bij Uitgeverij Damon de essaybundel Het redelijke beest. Filosofen over het rationele en dierlijk in de mens Marcel Becker (red.) uitgebracht.

Het redelijke beest - dat is de mens, die zich volgens sommigen in zijn kern nauwelijks van de dieren onderscheidt. Volgens hun opvatting is de `redelijkheid' van de mens niet méér dan een façade waarachter the beast within zich vaak (maar niet altijd) weet te verbergen. Dat is een erg ongemakkelijke gedachte, want de mens heeft zich altijd graag gedistantieerd van de dieren en van het dierlijke in zichzelf. We zijn toch redelijker, verstandiger, beschaafder dan het dier? Of niet soms?


Dit spanningsvolle thema inspireerde zes filosofen van de Faculteit der Filosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Leiden tot bespiegelingen waarin het verstand centraal staat, maar het bestiale niet vergeten wordt. In het betoog van Marcel Becker, Wout Cornelissen, Gerrit Steunebrink, Marin Terpstra, Marc Slors en Paul Bakker spelen actuele discussies én klassieke filosofen uit verschillende periodes een belangrijke rol.

Inhoud
Het redelijk beest, een inleiding, Marcel Becker
De redelijke rechtsstaat en het spook van de democratie, Wout Cornelissen
Redelijkheid, geloof en geweld, het redelijke beest in islam en christendom , Gerrit Steunebrink
Redelijkheid en macht. Een spinozistische beschouwing, Marin Terpstra
Redelijkheid en lichamelijkheid, Marc Slors
Redelijkheid en vrijheid. Thomas van Aquino en Hendrik van Gent over de verhouding tussen verstand en wil, Paul Bakker

ISBN: 978 90 5573 813 7, 120 pagina's, ¤ 14,90


Bestellen:

Het redelijke beest / druk 1
Het redelijke beest / druk 1
-



Voor meer informatie zie www.ru.nl/publicaties