Verkiezing Rosé van het Jaar


Waar zijn de beste roséwijnen te koop in Nederland

AMSTERDAM, 20080328 -- Het Proefschrift Wijnconcours, bekendmaking Wijnen van het Jaar, wordt in het voorjaar ingeleid door de verkiezing van de Rosé van het Jaar. Honderden roséwijnen van de nieuwe oogst worden door de Nederlandse wijnimport, diverse producenten uit Europa en de `Nieuwe Wereld' ingestuurd om de prestigieuze prijzen in de wacht te slepen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op zondag 1 juni 2008 tijdens de achtste editie van het Nederlands Wine & Food Festival in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam.

Imago

Door het grote aanbod aan roséwijnen is het Proefschrift Wijnconcours met de verkiezing van de Rosé van het Jaar bij uitstek de graadmeter voor wat er aan kwaliteitswijnen verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. Daarnaast weet de organisatie zich tevens gesterkt door het officiële partnership met Koninklijk Horeca Nederland en de waarde die de vakhandel, producenten en horeca hechten aan de onafhankelijke uitslagen. Rosé heeft zich inmiddels ontdaan van het imago goedkoop, zoetig en alleen afkomstig uit Frankrijk en Portugal. Recent onderzoek van het Productschap Wijn heeft aangetoond dat in 2007 van alle gekochte wijnen door de leeftijdsgroep tot 40 jaar, 25% roséwijn is. Daarnaast is rosé uitermate populair in de horeca. Anno 2008 biedt het assortiment veel meer kwaliteit en verkopen vrijwel alle wijnproducerende landen rosé. De opmars van rosé van de laatste 5 jaar is dan ook nog lang niet ten einde. Rosé is niet meer weg te denken uit de schappen van de winkel, maar ook in strandtenten, clubs, wijnbars, cafés en restaurants.

Uitslag

De uitslag zal worden gepubliceerd op thewinesite.nl en in een speciale uitgave van Nederlands enige onafhankelijk wijnmagazine Proefschrift-Wine & Food Professional, onder de titel Summer Wine Special. Deze zal begin zomer 2008 voor euro 8,95 in de winkel verkrijgbaar zijn. Hierin staan niet alleen de allerbeste roséwijnen per categorie en prijs, maar ook de mooiste terrassen volgens de toonaangevende restaurant- en hotelgids GaultMillau. Daarnaast diverse interessante en leuke artikelen op het gebied van wijn en gastronomie.

Categorieën

Smaakstijlen lopen uiteen van zoet, licht en toegankelijk tot droog, kruidig en gevuld. Een eenduidige omschrijving van rosé valt niet meer te geven. Sommige roséwijnen lijken op een frisse rode wijn, andere doen denken aan een complexe witte wijn. De indeling van de prijscategorieën is gebaseerd op de winkelprijs per fles. Er zijn drie hoofdcategorieën (Supermarkt/Slijterijketen, Wijnspeciaalzaak en Boutique Wijnen) allen onderverdeeld in zes prijscategorieën, uiteenlopend van winkelprijzen van 3 euro tot meer dan 20 euro. Uit iedere categorie komt telkens een winnaar uit de bus.

Blindproeven

Een onafhankelijk panel proeft (blind) onder leiding van wijnkenner, wijnmaker en uitgever Jan van Lissum. Ervaren proevers zijn onder andere leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers en afgevaardigde sommeliers die werkzaam zijn in restaurants aangesloten bij de G7 (Gastronomische 7: Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland, Relais Restaurants, Fine Eastern Restaurants, Selected Indonesian Restaurants en Châteaux et Restaurants). Uit alle inzendingen selecteren de panels de finalewijnen per hoofd- en prijscategorie. Een vakjury waarin ook vakpers zitting neemt beoordeelt nogmaals `blind' de finalewijnen en zal uiteindelijk in de diverse categorieën de allerbeste roséwijnen kiezen.

Deelname

Deelname staat open voor iedere importeur, groothandel, slijter, wijnspeciaalzaak en supermarkt in Nederland en producenten uit waarvan hun roséwijn op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Vaak worden er fustmonsters ingestuurd van wijnen die nog gebotteld moeten worden en rond juni verkrijgbaar zijn. Meer informatie over deelname, het reglement en insturen van roséwijnen is te vinden op www.thewinesite.nl of kan via info@thewinesite.nl worden opgevraagd. De deadline voor het insturen van roséwijnen is vrijdag 25 april 2008.