Gemeente Hattem

Prins Willem Alexander op werkbezoek in Hattem

Steun voor project De Waterrijke Veluwe

Hattem, 28 maart - Zijne Koninklijke Hoogheidd de Prins van Oranje brengt op dinsdag aanstaande een werkbezoek aan Hattem. Het werkbezoek staat in het teken van het project De Waterrijke Veluwe. Het project, op initiatief van de Ir. R.R. Van der Zee stichting, is gericht op de ontwikkeling en profilering van de Noordoost Veluwe als hèt 'waterrijk' van de Veluwe.

Werkbezoek
Prins Willem Alexander wordt om 09.45 uur in Hattem verwacht. Na het ontvangst zal de Prins een bijeenkomst van de projectgroep De Waterrijke Veluwe bijwonen. Tijdens deze bijeenkomst wordt de prins bijgepraat over het belang van water op de Veluwe in het algemeen en over de economische en toeristische potenties van de waterrijke Noordoost Veluwe in het bijzonder. De prins zal op zijn beurt zijn betrokkenheid met de watersector toelichten. Na afloop van de bijeenkomst zal de Prins in klein gezelschap nog een tweetal locaties bezoeken.

De Waterrijke Veluwe
De Veluwe is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa. In de beeldvorming is de uitgestrektheid van het gebied bepalend alsook de aanwezigheid van bos, heide en zandverstuivingen. In het overgangsgebied van het Veluwemassief naar de lagere gedeelten is echter een zeer gevarieerd aanbod van cultuurhistorie te vinden. Dit cultuurhistorisch aanbod bestaat uit landgoederen, kastelen, monumentale boerderijen, oude verbindingswegen, archeologische plaatsen, oude gebruiken én water. De cultuurhistorie wordt door het Veluws Bureau voor Toerisme in haar marketing onder andere zichtbaar gemaakt middels het concept Veluws Verleden.

Een onderbelicht onderdeel in de gevoerde toeristische concepten is het water, wat rijkelijk vloeit op dit voor het oog zo droog lijkende Veluwse land. Water in de Noordoost Veluwe kan uitstekend ingezet worden als bindend element tussen de eerder geschetste karakteristieken van de streek. Het water in al zijn facetten (waaronder de IJssel, het Apeldoornskanaal, de vele sprengen en beken), levert hiermee een extra economische impuls, zoals het water een eeuw geleden ook de economische bedrijvigheid domineerde met de hier gevestigde papierfabrieken, wasserijen, oliemolens en andere watergerelateerde activiteiten.

Het project De Waterrijke Veluwe beoogt dan ook de ontwikkeling en marketing van water als (onderdeel van) toeristisch concept(en) voor het gebied Noordoost Veluwe. De waterrijke Veluwe moet een prominent onderdeel worden binnen bestaande toeristische productformules met aansluiting op de cultuurhistorie en de landschappelijke waarden uit het gebied. Waar mogelijk met een geïntegreerde uitstraling.

Het project De Waterrijke Veluwe is een initiatief van de Ir. R.R. Van der Zee stichting en wordt gesteund door het Veluws Bureau voor Toerisme, het Gelder Overijsels Bureau voor Toerisme, de gemeenten Hattem, Heerde, Oldebroek, en Epe, het Waterschap Veluwe, de provincie Gelderland en diverse belanghebbenden in de recreatief-toeristische sector.

Hattemers zijn welkom
De ontvangst van Willem Alexander door de burgemeester van Hattem P.A. Zoon en de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland C.G.A. Cornielje zal om 09:45 uur in het stadhuis plaatsvinden. De bijeenkomst start om 10.00 uur. Bij de bijeenkomst kunnen ook maximaal 30 Hattemers aanwezig zijn. Belangstellenden kunnen zich vanaf 08.30 uur bij het stadhuis melden. Daar moeten zij zich kunnen legitimeren en registreren in verband met accreditatie door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Vanaf 09.45 kan men dan op de publiekstribune in de raadszaal plaatsnemen. Een foto- en/of filmtoestel is toegestaan, maar er mag geen gebruik gemaakt worden van kunst- of flitslicht. Andere voorwerpen, zoals grote tassen e.d., zijn in de raadszaal verboden. Bij de inschrijving geldt het principe van 'die het eerst komst, die het eerst maalt'.

De Prins en waterbeheer
De Prins van Oranje is sinds 1998 zeer actief op dit gebied, in binnen- en buitenland. Hij bekleedt op dit werkterrein momenteel de volgende functies:


*2004-heden: voorzitter van de Adviescommissie Water. De Commissie Integraal Waterbeheer is met de komst van deze nieuwe commissie opgeheven. Deze onafhankelijke commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de minister van Verkeer en Waterstaat. Dit advies gaat dan over de uitvoerbaarheid van het waterbeleid en de financiële en maatschappelijke consequenties daarvan;
*2006-heden: voorzitter van de VN-Adviseursgroep Water en Sanitaiare Voorzieningen. Deze VN-Adviseursgroep is in 2004 door Kofi Annan ingesteld om hem te adviseren over praktische maatregelen voor het behalen van de millenniumontwikkelingsdoelen voor water en sanitaire voorzieningen.

De Prins van Oranje bezoekt zowel in Nederland als daarbuiten bedrijven en instellingen in de watersector. Daar laat hij zich dan voorlichten over ontwikkelingen in het vakgebied.