Gemeente Zwolle

Ontwerp Structuurplan voor besluitvorming naar raad

Datum uitgave persbericht: 03/28/2008

Uit de zienswijzen blijkt dat het Ontwerp Structuurplan voor het overgrote deel op brede instemming kan rekenen. De weerstand richt zich vooral op vier aangewezen woonlocaties aan de randen van Zwolle. Om de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze locaties concreet in beeld te krijgen, stelt het college de gemeenteraad voor om het Structuurplan vast te stellen en direct aansluitend te starten met nader onderzoek. Dit is natuuronderzoek voor de locaties Dijklanden, Stadsbroek en IJsselvizier A en onderzoek naar de verkeersontsluiting van Vechtpoort. Op basis van de uitkomsten kan de raad te zijner tijd besluiten, waar en wanneer eventuele stadsuitbreidingen plaatsvinden.

Het Structuurplan geeft ruimtelijke kaders aan waarbinnen Zwolle zich tot 2020 kan ontwikkelen. Zwolle wil haar positie versterken als regionale centrumstad voor wonen, werken, voorzieningen, recreatie en verkeer & vervoer. Daarbij is de keuze gemaakt om de waardevolle, groene omgeving van de stad zoveel mogelijk te sparen. Met name binnen de bestaande stad komen er woningen en bedrijven bij. Door het aanwijzen van locaties binnen de stad en van uitbreidingslocaties zorgt Zwolle voor voldoende plancapaciteit en kan flexibel worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen.

Voldoende woningen

Tijdens de tervisielegging van 4 oktober tot 15 november 2007 van het Ontwerp Structuurplan zijn veel zienswijzen ingediend. Het merendeel van de ingediende zienswijzen gaat over vier uitbreidingslocaties voor wonen. Verantwoordelijk wethouder Gerrit Piek: 'Met de onderzoeken geven wij als college gehoor aan de behoefte aan detaillering die je proeft uit veel van de ingediende zienswijzen. Zo is men in Berkum niet gekant tegen bebouwing op zich, maar tegen het aantal van 2000 woningen, dat nu als maximum genoemd wordt. Veel inwoners verwachten verkeersoverlast van Vechtpoort en vrezen dat het dorpse karakter van Berkum verdwijnt. Bij Dijklanden is men bang dat bebouwing ten koste zal gaan van natuur en recreatie. Wij willen die aspecten zorgvuldig wegen. Zwolle is wijd en zijd bekend om haar groene omgeving die tot diep in de stad doorloopt. Die willen wij behouden en zo mogelijk versterken. Tegelijkertijd willen we dat Zwolle als woon- en werkstad kan blijven groeien. Dat kan alleen als we zorgen dat er voldoende ruimte is om flexibel in te spelen op de ontwikkelingen die komen. Dat vraagt om voldoende plancapaciteit. Dit college staat ervoor dat huidige en nieuwe inwoners van Zwolle een goede woning kunnen krijgen. Wij zien de toekomst positief. Wij zullen er alles aan doen om inwoners die tegen bebouwing zijn, op te zoeken in een poging elkaar te vinden in de verdere uitwerking.'

Zienswijzennota

Alle zienswijzen die door de gemeente zijn ontvangen, zijn zorgvuldig behandelt in een Zienswijzennota. Hierin wordt inhoudelijk op de zienswijzen gereageerd. Dit heeft geleid tot een zestal aanpassingen in het Ontwerp Structuurplan, dat nu met de Zienswijzennota klaar is voor behandeling door de gemeenteraad. De raad houdt op dinsdagavond 8 april 2008 een hoorzitting waar indieners hun zienswijze mondeling aan de gemeenteraad kunnen toelichten. Alle indieners van een zienswijze worden hiervoor via een publicatie in de Peperbus voor uitgenodigd. Daarna zal de Commissie Ruimte het Ontwerp Structuurplan met de Zienswijzennota inhoudelijk behandelen. Van de 3819 zienswijzen zijn er circa 3250 via voorgedrukte kaarten van de bewonersgroep Aa-landen binnengekomen en circa 300 via een handtekeningenactie van de bewoners van Berkum. Over bijvoorbeeld de inbreidingslocaties en de uitbreidingslocaties voor bedrijvigheid zijn geen zienswijzen ingediend.

Meer informatie

Op www.detoekomstvanzwolle.nl is actuele informatie te vinden (zie link onderaan deze pagina). Ook kunt u er het collegevoorstel en de raadsbrief downloaden, evenals de Zienswijzennota en de Bijlagenbundel met de ingescande originele zienswijzen. Deze stukken zijn eveneens te vinden in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Grote Kerkplein 15 en tevens in de diverse wijkcentra in Zwolle.