SGP


28 - 03 - 08 | Antwoord aan Wouter Bos

Beste Wouter,

Dank voor je lovende woorden. âGezaghebbende nestorâ, wijsheid en ervaringâ, âzuivere manier en verstandige toonâ en ga zo maar door. ât Is dat ik al een dagje ouder ben, anders zou ik er bijna van gaan blozen.

Na dit zoet volgt evenwel het zuur. Dat zit âm met name in jouw waarneming dat ik op de film van PVV-leider Wilders âzo ongeveer de meest positieve reactie geef van iedereen.â

Ter toelichting op mijn reactie het volgende. Toen ik gisteravond door ettelijke journalisten gebeld ben met de vraag wat ik van de film vond, heb ik een paar dingen gezegd.

Het eerste was dat de film eigenlijk geen nieuws bevatte. Zo staat het ook op onze website. De film was conform verwachting: aan elkaar gemonteerde beelden van gruweldaden die door moslimterroristen zijn aangericht. Daarmee heeft de heer Wilders de volle schijnwerpers gezet op de donkere kanten die aan de islam (kunnen) zitten.

Vrij algemeen is het oordeel, ook uit kringen van de Nederlandse moslims, dat de film eigenlijk wel meevalt. Dit wordt nog eens onderstreept door het unieke en toch ook wel heugelijke feit dat vandaag zowel Geert Wilders als de minister-president de Nederlandse moslims uitvoerig gecomplimenteerd hebben. Ik ben zo vrij hieruit, ook achteraf, te concluderen dat de Nederlandse moslims helemaal niet zo gekwetst zijn. Hun incasseringsvermogen verdraagt dit kennelijk, en dat is winst.

Wat ik gisteren ook gezegd heb en onder andere door het Radio-1 journaal is uitgezonden, is dat ik als SGP'er zoân film nooit op die manier gemaakt zou hebben. Je weet dat ik in de Kamer al jaren een punt maak van waardigheid en respectvolle omgang met elkaar. Daarbij passen geen generalisaties, als zouden alle moslims terroristen zijn. Uit mijn mond zul je dat dus ook nooit horen.

Tenslotte je vraag hoe ik het zou vinden als een dergelijke film over het christendom en de bijbel zou gaan. Met die vraag kan ik niets beginnen. Om de eenvoudige reden dat zoân film niet te maken is.

Met vriendelijke groet,

Bas van der Vlies

Klik hier om de brief van Wouter Bos aan Bas van der Vlies te lezen. Antwoord aan Wouter Bos