Grontmij

Grontmij NV



Grontmij krijgt opdracht voor grootste geothermische energiecentrale van Duitsland

28-03-2008

Het nutsbedrijf van München bouwt in Sauerlach â een deelgemeente van München â de grootste geothermische energiecentrale (8 megawattelektrisch) van Duitsland. Grontmij | AEW Plan in Duitsland verwierf de opdracht voor het projectmanagement, de planning en het ontwerp van de centrale.

De activiteiten van Grontmij | AEW Plan omvatten de engineering van alle mechanische en elektrische installaties, de civiele constructies en het controle- en monitoringsysteem.

Voor de energievoorziening van de centrale wordt eerst een boring verricht naar watervoerende lagen op 4.000 meter diepte. Daar is de vereiste thermische energie voorhanden. De restwarmte uit het systeem kan worden benut voor stadsverwarming.

Wat is geothermische energie? Geothermie betekent letterlijk aardwarmte. Op grote diepte in de bodem wordt water door de kern van de aarde verhit. Deze energie kan worden gewonnen door vanuit diepe watervoerende lagen heet water op te pompen. De warmte kan voor diverse doeleinden worden ingezet. Door de productie van stoom wordt een turbine aangedreven, die elektrische energie produceert.

De diepe boring is relatief duur, maar daarna is de beschikbaarheid van warmte goedkoop. Het inzetten van aardwarmte is op tal van plaatsen mogelijk en biedt vele voordelen. Een belangrijk pluspunt is het duurzame karakter van deze vorm van energievoorziening.

Daarmee past dit project in München uitstekend binnen de strategie van Grontmij, die al sinds jaar en dag gebaseerd is op duurzaam ontwerp en engineering.

De opdracht voor Grontmij | AEW heeft een waarde van circa EUR 800.000.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Grontmij N.V., Nico van der Schuit, secretaris van de vennootschap, T
+31 30 220 75 39
Grontmij in Duitsland, Ina Brandes, marketing- en communicatiemanager, T +49 421 203 27 57

www.grontmij.com
www.aew-plan.grontmij.de

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor ontwerp, advisering, management, engineering en contracting van projecten in milieu, water, energie, bouw, industrie en infrastructuur. Zo creëren onze medewerkers waarde voor onze klanten en aandeelhouders en dragen zij bij aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.

Contact

Nico van der Schuit

Secretaris van de vennootschap Grontmij N.V.

T +31 30 220 75 39

e-mail