Gemeente Leiden

Gemeente Leiden

Datum 28 maart 2008
Nummer 080328-a

Bouw School voor Praktijkonderwijs Boerhaavelaan Leiden gaat door

Het college van B&W heeft dinsdag 25 maart het advies van de commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften over de bezwaarschriften overgenomen. Zij heeft nu besloten de bezwaren tegen de bouwvergunning en vrijstelling ten behoeve van het realiseren van de School voor Praktijkonderwijs Boerhaavelaan (opnieuw) ongegrond te verklaren. De bezwaarmakers zijn hiervan in kennis gesteld. Dit betekent dat de school naar verwachting op korte termijn van start kan met de bouw. De bouw had volgens planning in januari 2008 moeten starten. Er is een vertraging van enkele maanden opgelopen.

De voorzieningenrechter van de rechtbank 's Gravenhage heeft in zijn vonnis de gemeente opgedragen een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen. Daarbij moest zij rekening houden met eventuele geluidsoverlast vanuit de school naar de omgeving. De gemeente heeft het gespecialiseerde Bureau Peutz opgedragen onderzoek te doen naar eventuele geluidsoverlast. Bureau Peutz concludeert dat er vanuit akoestisch oogpunt geen belemmeringen zijn voor de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan voor de school. Er wordt een algemeen acceptabel hinderniveau van geluid gewaarborgd. De conclusie uit het onderzoeksrapport is verwerkt in een definitieve ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan, welke door het college is vastgesteld. Het onderzoek heeft niet geleid tot aanpassingen in het bouwplan en deze hoeft dan ook niet opnieuw ter inzage worden gelegd. De bezwaarmakers kunnen nog in beroep gaan bij de rechtbank en een voorlopige voorziening aanvragen.

Het bezwaar van omwonenden was gericht tegen het besluit van het college om de bouwvergunning te verlenen voor de bouw van de School voor Praktijkonderwijs op de locatie Boerhaavelaan 345. Het bezwaar had betrekking op de verkeer- en parkeersituatie ter plaatse, gevreesde geluidsoverlast, de bodemgesteldheid en de windvang voor de Marendijkmolen. Al deze bezwaren zijn toen verworpen, behalve het punt van geluidsoverlast.