Ingezonden persbericht


Kom ook naar de lawaai- en zwaaidemonstratie op 29 maart bij de Rotterdamse en Dordtse bajesboten!

Op 29 maart zal er in Rotterdam en Dordrecht bij de daar liggende bajesboten geprotesteerd worden tegen de opsluiting van mensen zonder papieren en tegen het bajesregime. De actie wordt georganiseerd door het comité Bajesboot: Nee, bedankt! De Fabel van de Illegaal roept iedereen op aan deze actie deel te nemen. Zie de onderstaande oproep van het comité.

Oproep van comité Bajesboot: Nee, bedankt!

Stel je eens voor:
Je verhuist naar een andere plek voor een betere toekomst. Je laat huis en haard achter en iedereen die je kent en waarvan je houdt. Maar in het land waar je aankomt ben je niet welkom. Je wordt uitgesloten van de maatschappij, hebt nergens recht op, niet op werk, niet op een huis, niet op geld. Je mag niks en je kunt nergens naartoe. En dan word je door de politie opgepakt, misschien bij een standaardcontrole op je werk, misschien had je geen geld voor een vervoersbewijs, waarschijnlijk was je net op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. De reden van arrestatie: Geen geldige papieren. De straf: Gevangenschap zonder eindtermijn.

Mensen in vreemdelingendetentie:


- leven in gevangenissen onder zeer sober regiem: geen werk, weinig luchten, veel in de cel, meerpersoonscellen, zo min mogelijk contact met de buitenwereld, contact met pers wordt bestraft met de isoleercel, slecht opgeleide bewakers, slechte medische en psychische verzorging.
- zitten geen strafbaar feit uit en zijn niet veroordeeld tot gevangenisstraf door een rechter.

- weten niet wanneer zij uit de gevangenis zullen komen. Het kan een paar weken zijn, maar er zijn meerdere gevallen bekend waarin mensen meer dan een jaar hebben gezeten.

- weten niet waar zij terecht zullen komen. Het kan gewoon weer op straat; op een bus- of treinstation met 7,50 zakgeld en 'zoek het maar weer uit' (tot de volgende arrestatie). Het kan dat zij onder dwang uitgezet worden tegen hun wil in, met alles wat hun daar eventueel te wachten staat.
- worden soms keer op keer opgepakt, kunnen niet uitgezet worden, worden weer op straat gegooid, en weer opgepakt.

De Nederlandse overheid doet net alsof het normaal is dat mensen hier vast zitten omdat ze geen papieren hebben. En de overheid probeert zo min mogelijk informatie naar buiten te brengen over wat er nu eigenlijk gaande is in de bajesboten en deportatiecentra. De mensen zelf, hebben het idee dat het niemand iets kan schelen in Nederland dat zij daar zitten.

Maar dat is niet zo!

Het kan ons wel schelen, want wij vinden het namelijk niet kunnen dat:


- mensen uit westerse landen hier vrij makkelijk kunnen komen, maar mensen uit de rest van de wereld worden tegengehouden.

- mensen die 'bruikbaar' zijn voor de Nederlandse economie wel een verblijfsvergunning krijgen, en bij 'onbruikbaren' wordt er alles aan gedaan om de aanvraag af te wijzen.

- mensen die hier geen papieren kunnen krijgen, worden uitgesloten, door de mangel gehaald, opgesloten, en afgevoerd.

Mensen zijn geen gebruiksvoorwerpen die je naar believen kunt laten opdraven (gastarbeiders, schoonmakers e.d.) of afstoten. De waarde van een mens is niet af te meten naar zijn economische bruikbaarheid, ieder mens is gewoonweg een mens. Mensen hebben het recht op in vrijheid te mogen leven, ook hier in Neederland.

Daarom:
Laat de mensen binnen weten dat het ons WEL kan schelen! En protesteer mee tegen dit misdadige beleid!

Kom ook naar de Rotterdamse en Dordtse bajesboten en neem zo veel mogelijk lawaai mee!

Meer info: info@vrijheidvanbeweging.nl


---

Praktische Informatie:

De lawaai- en zwaaidemonstratie zal op de beide lokaties om de volgende tijden beginnen:

Rotterdam: 14.00
Marconistraat 90, Rotterdam

Dordrecht: 16.00
Kerkeplaat 23, Dordrecht

Vervoer
Er gaat een bus vanuit Amsterdam naar de beide lokaties. Het is ook mogelijk om in Rotterdam in te stappen. Kaartjes graag reserveren per email: info@vrijheidvanbeweging.nl

Instappen in Amsterdam:
Verzamelen 11.30 kraakkroeg de Bollox (1e Schinkelstraat 14-16) Kosten: ¤3,50

Instappen in Rotterdam:
Na de demo bij de Rotterdamse boten 15.00 (Marconistraat 90) Kosten: ¤ 1,50

Routebeschrijvingen:

Naar de Rotterdamse bajesboten:
http://www.dji.nl/hipe/uploads/060831111816/RDAMLOCM.pdf

Naar de Dordtse bajesboten:
http://www.dji.nl/hipe/uploads/071106100044/DORDREDB.pdf

Naar kraakkroeg de Bollox (voor de bus):
Vanaf amsterdam cs neem je tram 2 richting nieuw sloten. Je stapt bij halte zeilstraat/amstelveenseweg uit. Het is vanaf daar nog ongeveer 5 min lopen naar de eerste schinkelstraat 14-16. Je volgt de amstelveenseweg richting vondelpark en aan je linkerzijde zie je zelf de eerste schinkelstraat, die loop je door en op een gegeven moment kom je zelf bij een complex met een rood hek en daar loop in en daar staat de bollox voor je neus.

De tramreis duurt ongeveer 20 min en is 2 strippen vanaf amsterdam cs.


---

Links:

8 maart lawaai demo Zaanse bajesboten - uitzetcentrum Schiphel - detentiecentrum Alphen
aankondiging: http://www.indymedia.nl/nl/2008/03/50587.shtml fotoos: http://www.indymedia.nl/nl/2008/03/50771.shtml

10 februari lawaai demo Rotterdamse bajesboten
aankondiging: http://www.indymedia.nl/nl/2008/02/50046.shtml verslag: http://www.indymedia.nl/nl/2008/02/50092.shtml fotoos: http://www.indymedia.nl/nl/2008/02/50120.shtml

achtergronden:
http://www.vrijheidvanbeweging.nl/

***********************************************
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op maandag, woensdag, vrijdag/
open at Monday, Wednesday, Friday: 14:00-17:00.
Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.