Scouting Binnenstebuiten. Zaterdag 29 maart is Nationale Scoutingdag

25/03/2008 11:23

Scouting Nederland

Zaterdag 29 maart zetten honderden Scoutinggroepen hun deuren wijd open, want het is dan Nationale Scoutingdag, de landelijke, open dag van Scouting Nederland. In het hele land gonst het van bedrijvigheid in en rond Scoutingclubhuizen. Scouts manifesteren zich ook in stads- en dorpscentra met hun kenmerkende activiteiten. Het thema van de dag is: 'Scouting Binnenstebuiten'. We halen alles uit de kast en laten zien wat Scouting inhoudt. De Nationale Scoutingdag is dé dag voor kinderen, jongeren en ouders, om kennis te maken met het uitgebreide, avontuurlijke Scoutingprogramma, dat voor elke leeftijd nieuwe uitdagingen biedt. Met de Nationale Scoutingdag laten de groepen zien: 'Dit is Scouting!'. Iedereen kan kennismaken met Scouting door de vele, georganiseerde activiteiten. Ook maken de Scoutinggroepen van de gelegenheid gebruik om vrijwilligers te werven voor leidinggevende en bestuurlijke functies.

Dit is Scouting!
De Nationale Scoutingdag leent er zich bij uitstek voor om de diversiteit te laten zien van Scouting. Het aantrekkelijke van deze dag is dat de leidinggevenden van iedere deelnemende Scoutinggroep tonen, hoe zij hun activiteiten organiseren met kinderen en jongeren, aangepast aan hun leeftijd. Van knutselen en buitenspel voor de jongsten, toneelspelen of een vossenjacht, tot spelenderwijs samenwerken, de natuur ingaan, zeilen, surfen of een (gps)zwerftocht lopen. Scouting is in Nederland de grootste jeugd- en jongerenorganisatie en telt wereldwijd 32 miljoen leden. In Nederland zijn 120.000 scouts, verdeeld over 1.300 plaatselijke Scoutinggroepen. Scouting Nederland timmert de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker aan de weg als maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie.

Actief in samenleving
De meeste Scoutinggroepen hebben al programma's voor kinderen vanaf vijf jaar, maar ook oudere kinderen en jongeren vinden bij Scouting veel van hun gading. Scouting biedt voor iedereen een actieve vrijetijdsbesteding. Kenmerken van Scouting zijn niet alleen de eigen mogelijkheden ontdekken, maar ook een nadrukkelijke en actieve rol in de samenleving, plezier, samenwerken, respect voor elkaar en de leefomgeving, uitdagingen aangaan en zelfstandigheid leren.