Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Ontdek Mijnverleden Geleen met PDA

Sittard-Geleen, 25 maart 2008 -- Op zaterdag 29 maart presenteert het Stadsarchief van de gemeente Sittard-Geleen de eerste PDAwandeling over het Mijnverleden in de oude loonhal Maurits in Geleen. Op die dag wordt om 14.00 uur het startsein gegeven voor een moderne manier om het mijnverleden van Geleen te ontdekken. Wethouder Berry van Rijswijk: 'Ik vind het fantastisch dat het Stadsarchief dit initiatief heeft genomen en ben zeer benieuwd wat ik nog kan opsteken van deze wandeling.'

Wethouder Berry van Rijswijk (cultuur) en een aantal vrijwilligers van de federatie zullen samen met bedrijf 'KF inHeritage' de 'koempel Sjeng-route' gaan lopen. Tijdens de wandeling zal de PDA (een soort zakcomputertje) de mensen meenemen door de mijngeschiedenis van de wijk Lindenheuvel.

Veel zaken die nu niet meer zichtbaar zijn, worden met de PDA opnieuw tot leven komen door middel van onder meer filmpjes en foto's. Toeristen, maar vooral ook inwoners van de wijk zelf, waaronder nog vele oud-mijnwerkers, kunnen (opnieuw) kennis maken met het leven in de wijk aan de hand van koempel Sjeng. Koempel Sjeng staat voor de bekende mijnwerker en inwoner van Lindenheuvel Sjeng Ronckaerts (1916-2000).

Vanaf zondag 30 maart en iedere zaterdag en zondag in april kunnen geĂŻnteresseerden van 12.00-14.00 uur de wandeling gratis lopen vanaf de oude loonhal in Geleen (Mijnweg 2 6167 AC). Bij melding bij de Loonhal is identificatie verplicht en wordt de werking van de PDA uitgelegd. Er is geen onbeperkt aantal PDA's aanwezig.


---




Gemeente Sittard-Geleen