Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis

Zaterdag 29 maart 2008 t/m zondag 20 april 2008

TENTOONSTELLINGEN

EXHIBITIONS

NOG TWEE WEKEN:

Dejima en de hofreis

7 maart t/m 6 april 2008

Werk van Willem Snitker, teksten van David Mitchell, poëzie van Willem van Toorn.

Dejima is de naam van een eilandje in de baai van Nagasaki, Japan. Gedurende ruim twee eeuwen was dit eilandje de afgesloten nederzetting waar de Nederlanders in Japan woonden. Het was hen verboden om het eilandje te verlaten. Slechts eenmaal per jaar, en later één maal per vier jaar, dienden ze verplicht de 1400 kilometer van Nagasaki naar het hof van de shōgun in Edo (het latere Tokyo) af te leggen per draagstoel.

De beslotenheid van Dejima en de ontsnapping door middel van de hofreis leverden voor drie kunstenaars de thema's op voor deze tentoonstelling. Het thema 'Dejima' wordt verbeeld in achttien etsen van de schilder-graficus Willem Snitker, deze dienden als inspiratie voor vriend en auteur David Mitchell. Hij schreef er op haiku geïnspireerde teksten bij. Mitchell is wereldwijd bekend als auteur van een aantal romans waarin Japan centraal staat (De geestverwantschap, Droom nummer 9) en zal in 2009 een nieuw boek publiceren, 'Dejima'.

Willem Snitker nodigde tevens de gelauwerde dichter Willem van Toorn uit om samen met hem een reeks werken rond de hofreis te maken. Van Toorn schreef in 2007 een cyclus gedichten over de uitputtende maar ook fascinerende hofreis, die tegelijkertijd symbool kan staan voor elke reis.

De teksten, gedichten en prenten vormen samen in het SieboldHuis de tentoonstelling 'Dejima en de Hofreis'. Bovendien zijn zij als unieke genummerde en gesigneerde exemplaren in twee handgemaakte boekobjecten vervat. De achttien teksten van David Mitchell zijn in een aparte uitgave in het boek in elf talen vertaald.

De expositie is een luisterrijke bijdrage aan de viering van 400 jaar handels- en 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Japan.

De kunstenaars steunen Amnesty International met de opbrengst van deze tentoonstelling.

VANAF 11 APRIL

Kyoto Dolls. Zoektocht door de leefwereld van de geisha. Foto's van Paul van Riel.
11 april t/m 22 juni 2008

Zwervend door de zorgvuldig geconserveerde wijken van de oude binnenstad van Kyoto kwam fotograaf Paul van Riel in aanraking met dé iconen van de Japanse cultuur: geisha's en maiko's. In het vroege verleden drongen deze gezelschapsdames via houtsnedekunstenaars als Utamaro en Hiroshige tot de westerse wereld door, maar hun wereld bleef, net als vandaag, voor velen mysterieus en ontoegankelijk. In moderne films en literatuur wordt het leven van de geisha bovendien vaak verkeerd afgeschilderd.

In de SieboldHuis-tentoonstelling Kyoto Dolls, zoektocht door de leefwereld van de geisha tracht Paul van Riel met een grote selectie foto's een tip van de sluier op te lichten.

In zijn foto's toont de kunstenaar dat de maiko (geisha in opleiding) en de geisha ook voor Japanners een enigma blijft. Maar juist dit vaak geromantiseerde concept maakt het geishaleven voor veel meisjes en jonge vrouwen tot een gewild tijdelijk uitstapje naar het verleden. Hoewel niet meer gewend een kimono te dragen, storten de vrouwen zich in de steeds populairder wordende maiko- en geisha-makeover experience. Tientallen studio's met huurkimono's en make-up artiesten spelen daar op in met fotosessies en wandelingen langs tempels en geishahuizen (de okiya). De argeloze toerist wordt constant op het verkeerde been gezet.

De fotograaf ging tevens op zoek naar de echte maiko en geisha en observeerde hen in de okiya en op straat. Zijn foto's tonen het -voor buitenstaanders subtiele- onderscheid in houding en kleding tussen de jonge geëngageerde vrouwen en hun tijdelijke "zusters".

Paul van Riel verkent al tientallen jaren diverse aspecten van de Japanse cultuur en presenteert zijn impressies in boekvorm of als tentoonstelling in binnen- en buitenland.

ACTIVITEITEN

Nationaal Museumweekend: De Kunst van de Waarheid

> zaterdag en zondag 5 en 6 april

Het eerste weekend van april is het weer zo ver: alle musea in Nederland openen gratis hun deuren. Het thema dit jaar is gericht op het onderscheid tussen 'echt' en 'nep' : hoeveel waarheden kan een object bevatten? Net als de andere Leidse musea, is het SieboldHuis op zaterdag 5 en zondag 6 april gratis open. Op zaterdag 5 april is er bovendien om 11u een gratis rondleiding doorheen de vaste collectie.

Film 'Memories of a Geisha'

> zondag 13 april, 16u

De film Memoirs of a Geisha kwam in 2005 uit en werd meteen een bioscoophit. Het verhaal van Sayuri, die als leerling-geisha (maiko) een harde leerschool doorloopt, schetst een beeld van een jong meisje in het Japan van het begin van de 20ste eeuw. Het SieboldHuis vertoont de film in het kader van de tentoonstelling Kyoto Dolls.

Vaste opstelling

Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Permanent display

The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden

Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 7 maart tot 6 april 2008 in het SieboldHuis:

Dejima en de Hofreis.

Willem Snitker, David Mitchell, Willem van Toorn.

www.sieboldhuis.org