Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 29 maart

Fryslân, 29-03-2008 o Politieberichten van vrijdag 28 maart 07.00 uur t/m zaterdag 29 maart 11.00 uur

Drachten: politie onderzoekt overval op winkel
De politie onderzoekt een overval op een winkel aan de Zuidkade. Vrijdagochtend omstreeks 09.00 uur kwam een nog onbekende man de winkel binnen om sigaretten te kopen. De medewerkster wilde dit gaan pakken, toen ze plotseling werd bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De medewerkster dook gelijk achter de kassa en riep om hulp. Hierop verliet de overvaller de winkel zonder buit. Ondanks een zoektocht werd de man niet meer aangetroffen. De overvaller is vermoedelijk een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang. Tijdens de overval droeg hij een muts of pet, een sjaal, een donkere bril, handschoenen en een donkere jas en broek. De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek gehouden.

Gorredijk: ongeval
De politie heeft vrijdagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Badweg. Een 22-jarige automobilist had bij het linksaf slaan een hem tegemoetkomende auto over het hoofd gezien. De bestuurder van die auto, een 30-jarige inwoner van Gorredijk, hield aan de daarop volgende aanrijding nekklachten over. Hij werd daarvoor ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

Fryslan: snelheidscontroles
De politie heeft vrijdag snelheidscontroles gehouden op de Raarderweg in Bornwird en de Klaarkampsterweg onder Rinsumageest. In Bornwird op de Raarderweg zijn 283 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 23 te snel reden De snelste overtreder reed 89 km/u daar waar 60 km/u is toegestaan. Op de Klaarkampsterweg onder Rinsumageest werden 100 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 22 bestuurders sneller dan de snelheidslimiet van 60 km/u. Hier was 117 de hoogst gemeten snelheid

Leeuwarden: controles voetgangergebied
Naar aanleiding van klachten van winkeliers en voetgangers heeft de politie vrijdag een verkeerscontrole gehouden in de Oosterstraat. Er is tweemaal gecontroleerd van 11.45 tot 12.45 uur en van 14.00 tot 14.45 uur. Tijdens deze controles zijn er 31 mensen bekeurd voor fietsen in een voetgangersgebied. De komende weken zullen deze controles vaker plaatsvinden.

Wiuwert: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Froonackerdyk. Een 24-jarige automobiliste uit Lollum zag te laat dat een auto voor haar op de weg stilstond om linksaf te slaan. Ze botste vervolgens achterop die auto, waarin een 39-jarige inwoonster van Wiuwert achter het stuur zat. Beide bestuursters werden met rug- en nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Sneek: bromfietser onderuit
De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Dagpauwoog. Een 16-jarige bromfietser uit Sneek verzuimde daar voorrang te verlenen aan een 31-jarige automobiliste uit dezelfde plaats. De bromfietser remde hard, kwam daardoor ten val en botste op de auto. De bromfietser werd met onder meer nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in zijn woonplaats vervoerd.

Tzum: auto te water
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Wommelseweg. Een 26-jarige automobiliste uit Workum was daar door nog onbekende oorzaak in een slip geraakt en vervolgens ondersteboven in een naast de weg gelegen sloot beland. Haar 30-jarige vriend reed achter haar en wist zijn vriendin uit de auto te bevrijden. Nadat ze in eerset instantie in een nabij gelegen woning was opgevangen, werd de bestuurster voor onderzoek per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: snorfietser tegen boom
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Wirdumerdyk. Een 51-jarige snorfietser was daar frontaal tegen een boom gebotst. De man hield er onder andere een hoofdwond aan over, waarvoor hij per ambulance naar het MCL werd overgebracht. Omdat vermoed werd dat de snorfietser had gedronken, werd hem in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen.

Fryslân: alcoholcontroles
De politie heeft tussen vrijdag 20.00 en zaterdag 04.00 uur in het teamgebied Iselmarkust alcoholcontroles gehouden. In Bolsward, Wommels, Makkum, Workum, Hindeloopen, Warns, Oudemirdum, Koudum, Wyckel en Balk moesten in totaal 398 bestuurders een blaasproef afleggen. Hiervan bleken er zeven te veel te hebben gedronken, met 785 ug/l als hoogst gemeten waarde.

Heerenveen: aanrijding onder invloed
De politie heeft zaterdagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobilist uit Sint Johannesga. De man had bij het wegrijden op het Geert Willigenplein.een geparkeerde auto beschadigd en was vervolgens zonder te stoppen weggereden. Een getuige had echter het kenteken genoteerd en de politie gewaarschuwd. Die trof de bestuurder in zijn woning aan waarna deze naar het politiebureau werd overgebracht voor een ademanalyse. De uitslag daarvan was 720 ug/l, waarna het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd en proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt voor rijden onder invloed en het verlaten van een plaats van aanrijding.

Tijnje: woningbrand
De politie onderzoekt een woningbrand aan de Winia-ikkers, die zaterdagmorgen omstreeks 06.30 uur werd gemeld. Een bewoner van dezelfde straat ontdekte de brand en maakte de bewoners van het pand, een 62-jarige man en een 58-jarige vrouw, wakker door op de ramen te slaan. De brandweer kon na circa. 45 minuten het sein brand meester geven. De technische recherche zal een onderzoek naar de oorzaak van de brand instellen.