KNHS


George de Jong Paardensportman van het jaar 2007 29 maart 2008

Juryrapport

INDOOR BRABANT - De commissie die zich telkenjare buigt over de verkiezing Paardensportman van het Jaar is genoodzaakt steeds weer appels met peren te vergelijken. Velen lijken in aanmerking te komen, maar vallen toch weer af. Altijd omdat er dan nog weer sterkere kandidaten blijken te zijn. Met de uitverkiezing van de Paardensportman van het Jaar 2007 heeft de commissie gekozen voor een bouwer achter de schermen, wiens werkzaamheden onmiskenbaar ook veel weerstanden oproepen, mede omdat ze door te weinigen worden opgemerkt en daardoor in het veld helaas amper worden gewaardeerd.

Hij lijkt geen oog te hebben voor afgeleide belangen of schijnbare gevoeligheden. Zijn doel is het om topsporters in staat te stellen topprestaties neer te zetten. Niets meer en niets minder. Velen begrijpen dan ook niets van onze Paardensportman van het Jaar 2007. Dat maakt hem voor menigeen tot een ongenaakbare persoonlijkheid. Daarnaast heeft hij altijd haast om nieuwe zaken ingevoerd te krijgen, waardoor hij bekend is komen te staan als de man met weinig geduld. Deze kwalificatie zouden dodelijk kunnen zijn, ware het niet dat zijn verdiensten - die als gezegd bijna altijd aan het oog worden onttrokken - zo waardevol zijn voor de gehele hippische topsport.

Een greep uit de activiteiten van de Paardensportman van het Jaar 2007:

- Jumping Amsterdam behield mede dankzij zijn inspanningen de wereldbeker kwalificaties;

- Het WK vierspannen deze zomer ontving een substantiële financiële ondersteuning vanuit Den Haag;

- Hij en niemand anders zorgde er voor dat de bondscoach van de dressuur - na te zijn vertrokken - terugkeerde in zijn functie, onder de condities die Sjef Janssen pasten om met zijn team voor goud te gaan op het EK in Italië;

- Daarnaast zorgt hij er voor dat het Rabo Talentenplan uitermate goed functioneert en als een logische rode draad in het topsportbeleid van de KNHS is geïntegreerd.

Een greep uit de activiteiten van de Paardensportman van het Jaar in het nabije verleden:

- De fusie van NHS naar KNHS werd door hem volledig ondersteund;
- De structuur waarin de disciplines zelf verantwoordelijk zijn voor wie als trainer of als chef d'equipe fungeert werd door hem gestalte gegeven;

- Mede door die structuur heeft de KNHS een volwaardig topsportbeleid ontwikkeld, wat resulteert in een enorme medaille oogst, zowel individueel als met de teams in alle disciplines;
- Hij heeft de KNHS binnen NOC*NSF een volwaardige plaats gegeven;
- Binnen de FEI heeft mede dankzij hem de KNHS een stem die gewicht heeft.

- Ook heeft de Paardensportman van het Jaar 2007 vele malen gefungeerd als chef d'equipe van de Olympische ruiter teams en ook dit jaar zal hij die taak op zich nemen.

De Paardensportman van het Jaar 2007 is zelf topsporter geweest, evenals zijn echtgenote. Ook hun beide zoons bedrijven topsport; oudste zoon Siem maakte debuterend in het eerste elftal van Ajax meteen een doelpunt. Komend dus uit een met topsport doordesemd milieu is het niet vreemd dat hij binnen de KNHS, waarin breedtesport en topsport altijd om voorrang strijden en hebben gestreden, de absolute topsport een verankerde plek heeft gegeven, die in de nabije toekomst zo mogelijk nog verder verstevigd zal worden.

Dit alles overwegende heeft de commissie die zich ieder jaar buigt over de vraag aan wie de hoogste onderscheiding die hippisch Nederland kent - Paardensportman van het Jaar - toekomt, net als altijd, unaniem besloten om George de Jong te verkiezen.

De commissie hoopt hiermee ook de actieve hippische topsporters extra te motiveren voor het komende jaar - met als hoogtepunt de Olympische Ruiterspelen in Hong Kong en het WK vierspannen in Beesd - de uitverkiezing van George de Jong onderbouwen als de architect van het hippische topsportklimaat in Nederland, door mogelijk nog meer medailles mee naar huis te nemen dan in het al zo succesvolle jaar 2007.

Tjeerd Velstra, voorzitter
Martien van den Heuvel
Henk Nijhof
Theo Ploegmakers
Jacob Melissen