Arnhemse jongeren zoeken naar InterTaal


Jongerentalkshow Creative Citizens viert 10e aflevering

ARNHEM, 20080303 -- Op 29 maart organiseert InterArt de 10e aflevering van Creative Citizens. Eigenwijze jongeren en geëngageerde artiesten bespreken het thema InterTaal. Stand-up comedian Stefan Pop, Theatermaker Erik J. Dekker, Buikdansgroep Shake it en hiphopgroep Firewoodz vormen de line-up voor dé jongerentalkshow in Arnhem. Vanaf 18:30 opent villa InterArt haar deuren aan de Hommelseweg 169. Aftrap van de takshow is om 19:30 in de knusse theaterzaal met 100 plaatsen. Eregast tijdens Creative Citizens 10 zijn de jonge wereldburgers van stichting Whaa! Deze avond is gratis toegankelijk, meepraten is alleen voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud.

Creative Citizens 10 gaat over communicatie. Iedereen communiceert op zijn eigen manier. Soms met dezelfde woorden of gebaren, maar vaak ook niet. Hoe zorg je dan toch dat je elkaar begrijpt? Steeds vaker is er geen begrip. Hoe ontstaat er miscommunicatie? Communiceer je ook als je iemand een klap op zijn oog geeft? Hoe komt het dat in Suriname het woord chagrijnig niet bestaat? En dat er in de taal van Eskimo's in Noord-Alaska maar twee kleuren bestaan? Deze vragen over lichaamstaal, misverstanden en taalverschillen vormen de kern tijdens Creative Citizens 10. Doel van de avond is om samen te op zoek te gaan naar gebaren, woorden of andere vormen van taal die iedereen begrijpt. Een InterTaal zogezegd.

Om 18:30 opent de foyer van villa InterArt en zijn er hapjes en drankjes. Om 19:30 trapt stand-up comedian Stefan Pop, van de legendarische Comedytrain, de avond af en leidt de eerste stelling in. De eerste twee discussierondes verkennen het onderwerp en filteren uit persoonlijke ervaringen algemene waarheden. De discussierondes worden afgewisseld met twee exotische buikdansacts van Shake it! Tijdens de derde discussieronde gaan jongeren plannen maken voor maatschappelijke vernieuwing. Discussies worden geleid door theatermaker Erik J. Dekker. De avond wordt afgesloten door Firewoodz, een Nijmeegse hiphopband met duidelijke Afrikaanse roots. Hapjes, drankjes, artiesten en ontmoetingen zijn allemaal gratis.


Voor de 10e keer is Creative Citizens het decor voor maatschappelijke ontdekkingen. Om de juiste openheid te creëren hebben deelnemers en artiesten zeer diverse achtergronden. Ontdekkingen van jongeren blijken zeer actueel. Zo besloten zij in een eerdere aflevering dat de termen Allochtoon en Autochtoon begraven konden worden. Nu stelt minister Hirsch Ballin hetzelfde voor. Na de Arnhemse successen is Creative Citizens ook in Eindhoven (samenwerking met van Abbemuseum) en Deventer (samenwerking met Etty Hillesum centrum) georganiseerd. Tot grote tevredenheid van deze partners.





Stichting InterArt