SHS de Romijnen starten met Cultjerbank Venlo


Gratis cultuurlessen voor minima

VENLO, 20080329 -- De Cultjerbank? Ja, inderdaad de Cultjerbank. Want cultuur, zo vinden de Romijnen, is niet alleen voorbestemd voor de bemiddelde bovenlaag van de bevolking, maar eveneens voor de mensen die niets of weinig te makken hebben. Het is nu eenmaal een gegeven dat steeds meer huishoudens heel veel moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Als de vaste lasten zijn betaald, dan blijft er in veel gevallen nog slechts een karig bedrag over om de dagelijkse boodschappen te kunnen doen. Om bijvoorbeeld hun kinderen muzieklessen te laten volgen is geen geld, want deze zijn nu eenmaal onbetaalbaar voor hen.

Welnu, SHS de Romijnen en een aantal gedreven muzikanten van het Dylan Collectief, hebben de handen ineengeslagen en het plan opgevat gratis muzieklessen te willen gaan geven aan kinderen van ouders die rond moeten zien te komen van een bijstandsminimum. Op hetzelfde moment kunnen de ouders schilderlessen volgen bij een kunstenaar uit Q4.
Marcellino Maters, één van de initiatiefnemers: "Er is al een kledingbank en een voedselbank. Allebei hartstikke nodig helaas, maar dat is ook onze Cultjerbank. Het gaat niet alleen om het educatieve aspect, maar het is misschien nog meer een sociale drijfveer. Veel minima zijn nauwelijks meer gewend om zich in een groep te bewegen. Hun enige uitje is vaak de gang naar de supermarkt en weer terug. Door het organiseren van deze workshops krijgen onze cursisten de kans hun zelfvertrouwen op te krikken en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Zo krijgen ze de gelegenheid uit hun sociale isolement te kruipen. En wie weet zitten ze wel boordevol creatief talent en schuilt er in hun zoontje of dochtertje wel een nieuwe Glenn Corneille of de opvolgster van Chantal Janzen.. Talent dat wellicht anders nooit aan de oppervlakte zou komen."
De docenten, verbonden aan de Cultjerbank, zijn stuk voor stuk bevlogen professionals en vragen géén cent voor hun lessen. Wel krijgen ze voor hun bewezen diensten zogeheten Cultjer Coins. Deze coins, ofwel spaarzegels, kunnen ze op een gegeven moment inwisselen voor culturele diensten van collega's. Bijvoorbeeld, een popband, waarvan de gitarist docent is aan de Cultjerbank, wil graag een videoclip opnemen. Door het inwisselen van voldoende Cultjer Coins behoort dit ineens tot de mogelijkheden. De videokunstenaar op zijn beurt kan voor zijn verdiende munten acteurs en actrices inhuren voor het maken van een film. En zo gaat het balletje rollen. Cursisten verdienen ook coins door deel te nemen aan de workshops. Deze kunnen ze dan inwisselen bij een bv muziekwinkel die is aangesloten bij de Cultjerbank. Hierdoor kunnen ze goedkoper aan instrumenten komen. De ondernemer kan dan de coins bij de gemeente verzilveren. Door de coins te verbinden aan subsidiegelden krijgen we een andere verdeelsleutel van subsidiegeld. D.w.z. dat subsidie moet worden verdiend door actief deel te nemen aan culturele activiteiten. Hierover gaan we binnenkort met de gemeente aan tafel. Zij kunnen het subsidiegeld in eigen beheer houden en het geld gaat niet alleen naar enkele projecten maar wordt verdeeld over de hele stad.
Op woensdag 2 april gaat het pilotproject van start met ouders die schildersles krijgen en kinderen die muziekonderwijs volgen. Zes weken lang zijn ze iedere week een middag drie uur lang `onder de pannen'. Op termijn zal het cursusaanbod worden uitgebreid met o.a. fotograferen, gedichten en verhalen schrijven, boetseren, dansen, acteren, zangles, enzovoorts. Hiervoor zoekt de Cultjerbank nog enthousiaste mensen die deze workshops willen verzorgen.
Om in ieder geval het pilotproject te kunnen laten slagen, zijn de Romijnen nog op zoek naar bruikbare schildersmaterialen en muziekinstrumenten, al of niet in bruikleen. Sponsoren in natura zeg maar.
De deelnemende cursisten kost het in alle gevallen niets alleen maar een plezierige en leerzame tijd. Vader of moeder aan het schilderen, terwijl het kroost in de leeftijdscategorie van 7 tot en met 14 jaar lekker muziek leert spelen.
Op woensdag 12 maart zal er in het Theatertje aan de Noord-Buitensingel een informatieavond plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom. Wel graag even aanmelden via mail naar cultjerbankvenlo@gmail.com . De Romijnen zullen zorgen voor een kop koffie. De volgende docenten hebben hun medewerking al toegezegd aan de Cultjerbank: Peter Mevissen, Hay Wijnands, John Ebus(ovb), Carolien Keijzer, Pieter Duijf, Ton Ursem, Daan Doesborgh, Paul Ritt, Theo Driessen, Linda van Horick, Ed Blommaert, Jhonny Suitela.





Ingezonden persbericht