Gemeente Tilburg

21-3-2008
Draaiorgelfestival Zondag 30 maart
21 draaiorgels sieren de binnenstad van Tilburg

Op zondag 30 maart aanstaande is er in de binnenstad van Tilburg een groot draaiorgelfestival. Van 12.00 tot 17.00 uur staan er 21 draaiorgels opgesteld in het gebied rond de Heuvelring, Stadhuisring, Schouwburgring en de Heuvelstraat. Voor kinderen is er een leuke speurtocht georganiseerd langs alle verschillende draaiorgels. De formulieren liggen voor ze klaar bij de draaiorgels. Bij inlevering van de antwoorden bij de Stadspromotie-stand op de Heuvel krijgen de kinderen een leuk presentje. In Theater De Nwe Vorst, de grote theaterzaal, zal een tweetal klassieke concerten worden verzorgd door het orgel "de Arabier", dat hiervoor bij uitstek geschikt is. De concerten vinden plaats om 14u en 16u in de grote theaterzaal. Tevens zal de Tilburgse kunstenaar Simon Haen een 'magisch orgel' opbouwen. Wilt u meer weten over de orgels in de stad dan kunt u zich aansluiting bij de rondleiding langs de orgels onder leiding van Stichting Stadsgidserij om 13.00 en 15.00 uur.

Zuid-Nederland heeft een rijke traditie met dansorgels. Er worden 3 type draaiorgels onderscheiden, te weten dansorgels, kermisorgels en straatorgels. Deze stonden in zalen of feesttenten opgesteld om dansmuziek te spelen. Sommige van deze orgels zijn wel 9 meter breed en 6 meter hoog. Dit zijn wat onhandige maten voor op straat, daarom zijn er exemplaren verkleind tot een beter hanteerbaar formaat. Ze spelen vooral ritmische dansmuziek.

Koopzondag
Op zondag 30 maart is het tevens koopzondag in de binnenstad van Tilburg. De organisatie ligt in handen van de Kring van Draaiorgelvrienden. Dit festival is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Tilburg. Lees meer informatie over het festival op de site van VVV Tilburg, www.vvvtilburg.nl. In de lokale media verschijnen voor het festival plattegronden met daarop alle locaties van de verschillende draaiorgels.