Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 27 maart 2008

Jeugd en Bedrijf neemt heft in handen met film `Into Connection'

Op zondag 30 maart 2008 vindt de première plaats van de film `Into Connection' in Filmtheater 't Hoogt, Hoogt 4 in Utrecht. Om 12.00 uur is de ontvangst. Om 12.20 wordt de film vertoond en gevolgd door een persconferentie, vanaf ongeveer 12.40 uur. Belangstellenden en pers zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Into Connection wil verbinden
De film Into Connection roept mensen op zich met elkaar te verbinden in plaats van zich van elkaar te distantiëren. De film kan gezien worden als een antwoord op de aangekondigde film `Fitna' van Geert Wilders, waarin juist tegenstellingen tussen mensen worden benadrukt. De film toont het fragiele evenwicht tussen polarisatie enerzijds en evenwicht anderzijds. Met dit initiatief nemen het Jeugdkabinet en &Samhoud het heft in handen en vertegenwoordigen ze een positief geluid dat ze in de Nederlandse samenleving signaleren, maar dat helaas te weinig openlijk wordt geuit. Na de vertoning van de film wordt de film verspreid via internet en vanaf 4 april 2008 wordt de film verstuurd aan alle wereldleiders.

De film is het startsein van een campagne om mensen op te roepen zich te verbinden en zich daarmee voor het oog van de hele wereld te distantiëren van de extreme geluiden die in het buitenland vaak worden gehoord. Met het oog op een internationaal publiek werd daarom gekozen voor een Engelstalige titel. De titel staat voor de weg van intolerantie naar werkelijke verbinding tussen mensen. Mede-initiatiefnemer Jip Samhoud hoopt dat de blauwe bal van verbinding voor heel Nederland een symbool wordt.

Tegen polarisatie
De initiatiefnemers, ondernemer Salem Samhoud en zoon Jip Samhoud, zetten zich via adviesbureau &Samhoud al jaren in voor het verbinden van de samenleving. Zo werd in 2006 Visie21 gestart, een burgerinitiatief dat samen met 2500 Nederlanders een toekomstvisie voor Nederland ontwikkelde. In 2007 werd dit opgevolgd door het Jeugdkabinet. Jeugdpremier Jip Samhoud deed, samen met een groep enthousiaste jongeren die zich het Jeugdkabinet noemen, een appel op jongeren om hen bewust te laten nadenken en zich uit te spreken over de toekomst van Nederland.

Met stijgende verbazing en verontrusting volgden ze de op het oog toenemende polarisatie die zich in de samenleving afspeelt. Veelal gevoed door scherpe stellingname door mensen als Geert Wilders. De voorgenoemde initiatieven golden als tegengeluid, een geluid dat sluimert in de samenleving maar niet vaak wordt uitgesproken. Mensen willen zich verbinden, willen geen wrok en willen voornamelijk hun gevoel van vrijheid bewaren. De film `Into Connection' doet een beroep op de verantwoordelijkheid van alle mensen in Nederland om zich te verbinden met elkaar om zo juist de vrijheid te bewaren.

Blauwe bal als symbool van verbinding
Als symbool voor verbinding en optimisme in de samenleving wordt gebruik gemaakt van de blauwe bal van verbinding, een concept dat binnen de eigen gelederen van adviesbureau &Samhoud is ontwikkeld. `Wij realiseren doorbraken door het inspireren en verbinden van mensen. Dat doen we in business, in de maatschappij en op het vlak van persoonlijke ontwikkeling', aldus Salem Samhoud, `Het bedrijfsleven en particulieren mogen niet achterblijven in het nemen van verantwoordelijkheid voor ons allemaal. De politiek is niet de aangewezen partij om dat in het leven van alledag waar te maken. We moeten dat zelf doen, door ons met elkaar te verbinden.' De blauwe bal is al eerder ingezet door het Jeugdkabinet met als doel verbinding te brengen tussen de maatschappij en de politiek. Zo nam op Prinsjesdag 2007 Wouter Bos de blauwe bal van verbinding mee in zijn koffertje en ook premier Balkenende kreeg al eens een blauwe bal aangereikt.

(einde persbericht)