NPS/VARA/VPRO

29 maart 2008

Buitenhof 30 maart 2008
Zondag, 12.05 uur, Nederland 1.

> We gaan naar Afrika

Het is bijna onopgemerkt gebleven, maar Nederlandse troepen gaan naar Tsjaad. Een verkenningseenheid van zestig mariniers zal voor tien maanden meedoen aan de humanitaire missie van EUFOR. Maar hoe verstandig is het om aanwezig te zijn op twee fronten, als de missie in Uruzgan al zoveel van onze strijdkrachten vergt? En wat stelt onze bijdrage voor, gezien de complexe aard van het conflict in die regio? In Buitenhof minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, de grote pleitbezorger van Nederlandse inzet in Afrika.

> Nederland gegijzeld

De film van Wilders heeft Nederland al maanden in zijn greep. Wat is er aan de hand in het als nuchter bekend staande Nederland? Welke mechanismen bepalen de temperatuur van het huidige publieke debat? Laat de publieke opinie zich meetrekken in mediahypes nu de zuilen zijn verdwenen? Is er behoefte aan politieke leiders die krachtiger naar buiten treden? Een gesprek tussen Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

> De invloed van buitenlandse staatsfondsen

ING in handen van de Chinese staat. De Russische overheid met een meerderheidsbelang in de Rabobank. Een reëel toekomstbeeld? Staatsfondsen uit China, Rusland en Abu Dhabi investeren steeds meer in het buitenland en de verwachting is dat dit zal toenemen. Hoe gevaarlijk is hun opkomst? De Europese Unie pleit voor een gedragscode. Staatsfondsen moeten transparant zijn over hun investeringen. Is dat de goede weg? In Buitenhof een debat tussen Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) en financieel geograaf Ewald Engelen (UvA).

Presentatie: Rob Trip
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

meer >>

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

BUITENHOF zondag 30 maart, 12.05 uur, Nederland 1.

Presentatie: Rob Trip Columnist: Désanne van Brederode Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Lieke Hagebeuk, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Lotte Werkema

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip. Colofon en service-info>>

Uitzending: 30 maart 12.05 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.30 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column nog eens rustig nalezen.