Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (30-03)

OOSTERHOUT NB, 30 maart 2008

Politie haalt dronken bromfietsers vande autosnelweg

HANK: De politie haalde zondagochtend 30 maart twee bromfietsers van de autosnelweg. Ze brachten het verkeer in gevaar en kregen politiebegeleiding naar de eerste bereikbare veilige plaats. Beide mannen bleken dronken te zijn.

De politie kreeg rond 04.00 uur het bericht dat er bromfietsers over de A-27 reden. Ze gingen in noordelijke richting. Bij Hank konden de twee van de weg gehaald worden. Beide mannen waren onder invloed en werden om die reden gearresteerd.

Een 28-jarige man uit Sleeuwijk blies bij de ademanalyse een uitslag van 475 ug/l. Hij bleek een beginnend bestuurder want hij had in januari 2008 zijn rijbewijs gehaald. De man moest zijn rijbewijs meteen weer inleveren.

De andere verdachte betrof een 17-jarige jongen uit Sleeuwijk. Hij moest zijn bromfietscertificaat inleveren omdat de ademanalyse een uitslag van 365 ug/l aangaf.

Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed en verkeersgevaarlijk rijgedrag.

Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l. Dezelfde regels gelden voor jonge bromfietsers die in het bezit zijn van een bromfietscertificaat.

VV Dongen arresteert dief

DONGEN: Voetballers van VV Dongen arresteerden zaterdagmiddag 29 maart op heterdaad een dief. De verdachte, een 22-jarige veelpleger uit Tilburg was op strooptocht door de kleedkamer gegaan en bestal zeven personen. Hij zit nu vast.

De politie kreeg zaterdagmiddag om 14.30 uur het bericht dat de voetballers achter de dief aanzaten. Hij verstopte zich in eerste instantie in een schuurtje bij een woning in de Ruys de Beerenbrouckstraat. Hij gaf zich over en wilde de buit teruggeven op voorwaarde dat de politie niet gebeld zou worden. Daar ging men uiteraard niet mee akkoord. De verdachte was kort tevoren betrapt in de afgesloten kleedkamer van de sporthal aan de Minister Goselinglaan. Uit het politieonderzoek bleek dat er zeven gedupeerden waren. In de meeste gevallen was er contant geld uit hun kleding gestolen. Het totaal bedrag was circa 130,- Ook maakte de verdachte een mobiele telefoon buit. Alle spullen zijn inmiddels terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren.

De verdachte is in verzekering gesteld. De politie stelde vast dat het om een zeer actieve veelpleger gaat. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers. In overleg met de Officier van Justitie wordt deze verdachte volgende week meteen voor de rechter geleid.

Automobilisten stevig onder invloed: rijbewijzen kwijt

DORST: Een 39-jarige man uit Weteringbrug moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij dronken in zijn auto reed. Agenten controleerden hem op zaterdagvond 29 maart om 22.20 uur op de Rijksweg in Dorst. Na zijn arrestatie onderging de verdachte in het politiebureau een ademanalyse wat een uitslag van 645 ug/l opleverde. Hij kreeg proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingevorderd.

NIEUWENDIJK: Getuigen verhinderden dat een dronken Engelsman opnieuw achter het stuur stapte. De man reed zaterdag 29 maart om 18.20 uur stomdronken over de A-27. Hij had de hele breedte van de weg nodig en was gestopt bij een tankstation. De getuigen voorkwamen dat hij opnieuw de snelweg opging en waarschuwden de politie. De Engelsman werd gearresteerd en moest mee naar het politiebureau. De uitslag van 950 ug/l was voor de politie aanleiding om het rijbewijs van de man direct in te vorderen. In het politiebureau is proces-verbaal tegen hem opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van 12 uur.

Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Auteur: Jeroen Steenmeijer