Gemeente Alkmaar


Onder embargo tot zondag 30 maart 15.30 uur

Alkmaar, 27 maart 2008

Uitreiking ere-insigne aan mevrouw T.H. Ha

Op zondag 30 maart reikt Wim van Veen, wethouder minderhedenbeleid, het ere-insigne in goud uit aan mevrouw T.H. Ha. De uitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst in De Blije Mare. Het is deze dag 25 jaar geleden dat een deel van de Vietnamese gemeenschap voet op Nederlandse bodem zette.

Mevrouw Thi Hua Ha (meisjesnaam Tran), geboren op 12 december 1950 in de Vietnamese plaats Nghe An, heeft zich sinds haar komst in Alkmaar, 25 jaar geleden, bijzonder ingezet voor de Vietnamese gemeenschap in Alkmaar. Zij was de eerste die de Nederlandse taal vloeiend sprak en heeft vaak als intermediair opgetreden voor contacten met burgemeester, politie en justitie. Ook heeft zij regelmatig vertaald voor bisschop Bomers.

Aankomst in Alkmaar

Het is 25 jaar geleden dat mevrouw Thi Hua Ha voet op Nederlandse bodem zette. Na twee maanden in Apeldoorn te zijn opgevangen en met de Nederlandse taal kennis gemaakt te hebben, ging zij met vele anderen naar adoptiegemeente, de gemeente Alkmaar. De ontvangst in de gastgezinnen was geweldig en emotioneel.

Mevrouw Ha zorgde ervoor dat de Vietnamesen elkaar konden ontmoeten in het "Vietnamees trefcentrum" in Koedijk, geopend door de toenmalige burgemeester van Alkmaar en pastoor Cassee. Ook zorgde zij voor warme maaltijden voor hen die dat nodig hadden. Dit alles naast de zorg voor haar eigen grote gezin. Zij is al die jaren de Moeder van de Vietnamese gemeenschap. Haar deur staat altijd open en zij is de steun en toeverlaat. Zij heeft als geen ander de Vietnamese cultuur hier in Nederland hooggehouden en is een voorbeeld geweest.

Voor haar inzet voor de Vietnamese gemeenschap ontvangt zij het ere-insigne in goud van de gemeente Alkmaar uit handen van wethouder Wim van Veen.

Op de oorkonde die bij het ere-insigne hoort staat vermeld:

Als blijk van waardering voor haar grote inzet voor de Vietnamese gemeenschap in Alkmaar.