Gemeente Geertruidenberg


10 jaar Bavoproject Geertruidenberg

Foto BAVO-project.JPG

Van 31 maart t/m 24 april nemen alle groepen 8 van de basisscholen in Geertruidenberg voor de tiende keer deel aan het project van basisschool naar voortgezet onderwijs (Bavo-project).

Het project bereidt de schoolverlaters voor op de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Een stap die gepaard gaat met veel veranderingen. Wat vertrouwd was, valt weg en nieuwe dingen die vaak gepaard gaan met onrustgevoelens bij zowel ouders als kinderen komen hiervoor in de plaats.

Wat gebeurt er met me in de puberteit? Ga ik wel of niet roken? Neem ik wel of niet dat pilsje of Breezer aan?

Deze en andere vragen over voeding, genotmiddelen, vandalisme, seksualiteit, verkeersveiligheid en omgaan met elkaar komen in het drie weken durende project aan bod.

Rode draad in het project is keuzes maken, leren nee te zeggen en grenzen stellen.

Veilig op de fiets

De school voor voortgezet onderwijs staat meestal niet om de hoek. Waar de leerling nog lopend naar de basisschool ging, zal er nu een afstand op de fiets moeten worden afgelegd.

Binnen het project is er ook aandacht voor verkeersveiligheid.

Op dinsdag en woensdag 15 en 16 april staat het veilig fietsen centraal tijdens een groots circuit op het terrein van voetbalvereniging Good Luck. De onderdelen zijn: trapvaardigparcours en de dode hoek, fietsonderhoud, fietsloopspel en een verkeersquiz. De leerlingen binden onderling de strijd aan en er zijn voor iedere school fietsreparatiesets te vergeven.

Afsluitingsavond

Naast de leerlingen worden ook de ouders actief betrokken bij het project tijdens de afsluitingsavond Help ik word brugsmurf op het Dongemond college in Raamsdonksveer op donderdag 24 april. Voor de ouders zijn er workshops over seksualiteit, vandalisme, omgaan met genotmiddelen en puberteit. Tegelijkertijd nemen de schoolverlaters deel aan de workshops Streetdance, Afrikaans dansen, Breakdance, Basketbal en judo.

Met een theatervoorstelling van t Optater theater en disco Gotcha wordt het programma feestelijk afgesloten. Het elkaar ontmoeten staat centraal.

Wethouder Van den Enden opent om 18.45 uur de avond voor de ouders in het vmbo gebouw.

Projectorganisatie

Het project is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen de GGD, Novadic-Kentron, buro Halt, de politie, MEE, de basisscholen, VVN afd. Geertruidenberg, Trema en de gemeente Geertruidenberg