Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 maart 2008

Geen landelijke opschoondag, maar wel de Alkmaarse opschoonweek!

In plaats van de Landelijke Opschoondag, organiseert de gemeente Alkmaar van 31 maart t/m 5 april 2008 de Alkmaarse Opschoonweek. Samen met ongeveer duizend enthousiaste deelnemers houdt de gemeente in die periode 'grote schoonmaak'.

Kardinaal de Jongschool geeft op maandag 31 maart om 13.30 uur het startschot. Vanaf dat moment stropen de leerlingen van veertien scholen in Alkmaar hun mouwen op om onder andere het zwerfafval rondom de scholen aan te pakken. Wethouder Binnendijk: "Zwerfafval behoort al jarenlang tot de grootste ergernissen van de Alkmaarders, zo blijkt telkens uit onze omnibusonderzoeken. Ik ben trots op het grote aantal jonge deelnemers aan de Alkmaarse Opschoonweek. Het laat zien dat veel Alkmaarse jongeren zich bewust zijn van de consequenties van het zwerfafval voor het milieu. Schoonmaken is nu de eerste stap. Schoon houden is de volgende stap waarvoor gemeente en inwoners zich gezamenlijk verantwoordelijk moeten voelen."

Estafette

De Driemaster, Nicolaas Beetsschool, Bosboom Toussaint en Buurthuis Alkmaar West organiseren op 1 april een opruimestafette. Om 09.00 uur start De Nicolaas Beetsschool met het opschonen van de schoolomgeving, waarna vervolgens de Driemaster, Bosboom Toussaint en Buurthuis Alkmaar West het stokje overnemen.

Grachten en singels

Niet alleen de scholen gaan aan de slag tijdens de Alkmaarse Opschoonweek. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maakt, in samenwerking met de gemeente, op verschillende locaties grachten en singels schoon. Woningcorporatie Woonwaard houdt een opschoonactie in Oud Overdie. Zij gaan samen met het Werkvoorzieningschap Noord Kennemerland (WNK) de speeltuin in de Spiegelstraat opknappen, de heggen van de Huygenstraat, Brederodestraat en de Coornhertkade snoeien en het grofvuil, in overleg met de bewoners, uit de voortuinen weghalen.

Boomfeestdag

Ook de Boomfeestdag is een onderdeel van de Alkmaarse Opschoonweek. Op 2 en 4 april planten de leerlingen en ouders van De Lierenland en De Troubadour in totaal 188 vlinderstruiken. Buurtvereniging De Buurtjes sluit de Opschoonweek op 5 april af met de verkiezing 'Buurtje van het jaar'.

Noot voor de pers (