Gemeente Gilze en Rijen

OEFENING REDSKIN CHALLENGE

Helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht worden ter voorbereiding op de ISAF III missie in Afghanistan onder andere opgeleid voor een geïntegreerd grond- en luchtoptreden. Een van die oefeningen is de oefening Redskin Challenge. Deze oefening vindt plaats van maandag 31 maart tot en met donderdag 3 april 2008. Er wordt dagelijks gevlogen van 08.00 uur tot 18.00 uur. T.b.v. de oefening zijn een drietal speciale vlieggebieden aangewezen in de omgeving Raamsdonksveer, Riel en 't Harde.

Naast de samenwerking tussen helikopters en jachtvliegtuigen onderling wordt er vooral geoefend in samenwerking tussen grond- en luchteenheden. Daarnaast worden de grondeenheden door helikopters en jachtvliegtuigen ondersteund tijdens gevechtsacties. Hierbij voeren ze verkenningen uit en worden ze door grondeenheden naar vijandelijke doelen "gepraat". Tijdens de oefening worden de deelnemende vliegtuigen ook ingezet voor het beveiligen van collones en het uitschakelen van doelen op aanwijzing van de grondeenheden.

Er wordt gevlogen volgens een zo reëel mogelijk scenario. Om die reden zijn de bijzondere vlieggebieden aangewezen. In deze vlieggebieden kan er tijdens de oefening zo laag worden gevlogen als voor het doel van de vlucht noodzakelijk is. De minimum vlieghoogte voor jachtvliegtuigen wordt in het kader van Redskin Challenge niet onderschreden.