Ministerie van Defensie

28-03-2008 13:30

INTERNATIONALE OEFENING OP VLIEGBASIS LEEUWARDEN

Op de Vliegbasis Leeuwarden wordt van maandag 31 maart tot en met vrijdag 11 april de internationale oefening Frisian Flag 2008 gehouden. Er wordt van 09.00 tot 16.00 gevlogen, uitgezonderd het weekend. De deelnemende vliegers trainen het uitvoeren van complexe missies in internationaal verband. Mogelijke toekomstige NRF-inzet (NATO Response Force) en de huidige inzet zoals in Afghanistan staan centraal in de oefenscenario's.

Naast de Nederlandse inbreng van twaalf F-16's nemen zes Duitse F-4's, acht Belgische F-16's en vijf Franse Rafales deel aan de oefening. De Noorse Luchtmacht levert een Falcon DA-20 die, als onderdeel van de oefening, radar- en communicatiesystemen kan verstoren. Een KDC-10 tankvliegtuig en een C-130 transportvliegtuig nemen ook deel aan de oefening.

De vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en de internationale partners oefenen tijdens Frisian Flag 2008 onder andere ook luchtsteun aan de grondtroepen en de marine. Tijdens de oefening wordt daarom samengewerkt met Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht en schepen van de Koninklijke Marine. Zij geven per radio aanwijzingen aan de vliegers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen.

Het grootste deel van de vluchten worden in de oefengebieden boven de Noordzee uitgevoerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van de Vliehors Schietrange, het militair oefengebied De Marnewaard en een gebied boven West-Friesland. Weersomstandigheden en veiligheidsaspecten kunnen van invloed zijn op de uitvoering van de vluchten. Het is daarom mogelijk dat tijden zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Omwonenden van genoemde gebieden kunnen mogelijk geluidshinder ondervinden van de vliegactiviteiten.

Gerelateerde links:
Vliegbewegingen