Nederlandse Orde van Advocaten

Nederlandse Orde van Advocaten stelt Raad van Advies in

Den Haag, 31 maart 2008

Leden van de Raad van Advies zijn:
Mevrouw mr. L.Y. Gonçalves - Ho Kang You
Mevrouw mr. P.T.C. van Kampen
De heer dr. A.H.G. Rinnooy Kan
Mevrouw drs. S.J. Stuiveling
Mevrouw mr. E.H. Swaab
De heer mr. A.A. Westerlaken
Een zevende niet-advocaat zal binnenkort worden benoemd.

De Nederlandse Orde van Advocaten wil als publiekrechtelijke beroepsorganisatie van alle 15.000 advocaten in Nederland een maatschappelijke Orde zijn. Haar wettelijke opdracht is immers in de eerste plaats te zorgen voor goede en integere rechtshulp door advocaten. Advocaten zijn onmisbaar onderdeel van de rechtspleging, evenals rechters en officieren van justitie. De Nederlandse Orde van Advocaten als advocatenoverheid vervult dus een maatschappelijke functie. Die functie heeft na het rapport van de Commissie-Advocatuur (2006) en na de kabinetsreactie daarop en aan de vooravond van belangrijke wijzigingen van de Advocatenwet steeds meer publieke en politieke gewicht gekregen.

De Algemene Raad (hoofdbestuur) en het College van Afgevaardigden (advocatenparlement) menen daarom dat de brug met de samenleving versterking verdient. Hiertoe is een breed samengestelde Raad van Advies opgericht bestaande uit een meerderheid van gezaghebbende Nederlanders-niet-advocaten met grote en gevarieerde maatschappelijke ervaring. De Raad zal adviseren over hoofdpunten van beleid en regelgeving. Aldus wordt de externe legitimering daarvan verhoogd.

"De Nederlandse Orde van Advocaten is zeer erkentelijk voor de enthousiaste bereidheid van de leden lid te worden", aldus landelijk deken Willem Bekkers. "Op grond van de contacten tot op heden met de leden vertrouwt de Orde op een vruchtbare samenwerking tussen Orde en Raad van Advies in het maatschappelijk belang".

Voor informatie kunt u bellen met mr. W.M.J. Bekkers, landelijk deken, telefoonnummer 030 232 08 16 / 06 2903 2154.

---