Onderzoek Mercer en Achmea: Struisvogelgedrag gaat werkgevers opbreken

31/03/2008 10:00

Lensink van Berkel BV

Amstelveen/Apeldoorn, 31 maart 2008 - Nederlandse werkgevers moeten actie ondernemen om te anticiperen op de toenemende spanning op de arbeidsmarkt. Nog maar weinig bedrijven hebben echter gerichte maatregelen genomen om een mogelijk tekort aan werknemers tegen te gaan. Ruim 40% van de werkgevers verwacht zelfs binnen 5 jaar helemaal niet te worden getroffen door de gevolgen van vergrijzing en ontgroening. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde ArbeidsvoorwaardenSurvey 2008 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1100 werkgevers zijn ondervraagd.

Slechts een kwart van de werkgevers kan met stelligheid zeggen dat er adequate maatregelen zijn genomen om goed personeel aan zich te binden. Duidelijk is dat werkgevers niet de urgentie voelen terwijl de krapte op de arbeidsmarkt op de stoep staat en in een aantal bedrijfstakken al door de voordeur is. 'Het lijkt erop dat werkgevers het zien als een probleem van de buurman,' aldus Peter Conneman, European Partner bij Mercer Nederland. Het personeelstekort zal op korte termijn invloed hebben op het bedrijfsresultaat van ondernemingen.

Spanning
De spanning op de arbeidsmarkt wordt niet alleen veroorzaakt door vergrijzing en ontgroening, maar ook door de toenemende behoefte aan mantelzorg, informele zorg voor naasten. Daarnaast speelt een structureel grotere economische bedrijvigheid als gevolg van de vele miljarden aan pensioengelden die de komende jaren op de markt komen ook een rol. Het CBS becijferde recentelijk dat het personeelskort naar verwachting in 2010 zal zijn opgelopen van 200.000 tot 600.000 arbeidsplaatsen. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers maatregelen kunnen en moeten nemen om de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt te beperken, een grote meerderheid (90%) heeft nu al enige tot grote moeite met het aantrekken van personeel. Investeren in het aantrekken van werknemers is niet genoeg. Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in behoud. 'We zien in dat kader een nieuwe trend ontstaan: corporate warming, oprechte aandacht voor het bestaande personeel', aldus Danny van der Eijk, directievoorzitter van Centraal Beheer Achmea.

Weinig aandacht voor gezondheidsmanagement
De werkgever heeft baat bij het bevorderen van de vitaliteit en het lichamelijke welbevinden van al zijn werknemers, jong en oud. Opvallend genoeg heeft slechts 18% van de werkgevers aanvullende voorzieningen op het gebied van de gezondheid van de werknemer ingevoerd. Iets meer dan de helft van de werkgevers (53%) biedt zijn werknemers de mogelijkheid om flexibel om te gaan met werktijden om zo een passende balans te vinden tussen werk, zorg en ontspanning.

Arbeidsvoorwaarden nog ouderwets
Omdat de wensen van de individuele werknemer steeds belangrijker worden, zullen werkgevers hierop moeten inspelen om voortijdig vertrek te voorkomen. Dat kan onder andere door de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk te flexibiliseren zodat werknemers zelf de meest ideale combinatie van beloning, arbeidsduur en andere benefits kunnen kiezen. Daarnaast zal de werkgever zijn werknemers moeten binden en boeien door te zorgen voor voldoende uitdaging en ontplooiingsmogelijkheden, en ook voor informatief, inspirerend en stimulerend leiderschap. Slechts 26% van de werkgevers heeft arbeidsvoorwaarden ingevoerd die aansluiten bij interesses van werknemers. Een nog kleiner percentage (20%) heeft arbeidsvoorwaarden ingevoerd die aansluiten bij de leeftijdsfase van de werknemers. 'Werkgevers die effectief mee willen doen in de huidige arbeidsmarkt zullen zowel de financiële als de niet-financiële arbeidsvoorwaarden op orde moeten hebben'. Het gaat volgens Van der Eijk om werk, welzijn en warmte.

Ouderenbeleid onderschat
Bij de huidige generatie 50-plussers is tijdens hun loopbaan geen of beperkt aandacht geschonken aan motivatie en vitaliteit op oudere leeftijd. Zij zijn opgegroeid in een cultuur van vervroegde uittreding. Nu dit niet langer een vanzelfsprekendheid is, zijn aanvullende maatregelen onontkoombaar om deze categorie werknemers succesvol langer aan het werk te houden. Slechts 15% van de werkgevers heeft arbeidsvoorwaarden ingevoerd die speciaal gericht zijn op de oudere werknemer. Het beleid van werkgevers is op dit moment nog veelal gericht op een vervroegde uittreding in plaats van op een vrijwillige verlenging van de actieve periode. Volgens Conneman 'is het niet verstandig menselijk kapitaal te vroeg af te schrijven. Oudere werknemers zijn vaak zeer loyaal aan hun werkgever en beschikken over een schat aan kennis en ervaring. In combinatie met deeltijdpensionering en demotie kunnen oudere werknemers veelal nog tal van jaren tot ieders tevredenheid blijven doorwerken.'

Over Mercer
Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies-, uitbestedings- en beleggingsdiensten. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van voorzieningen en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer is marktleider op het vlak van uitbesteding van voorzieningen. De beleggingsdiensten betreffen onder meer beleggingsadviezen en multi-managerbeleggingsbeheer. Mercer heeft meer dan 16.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc., dat genoteerd staat op de beurzen van New York, Chicago en Londen (tikkersymbool: MMC). Voor meer informatie, zie www.mercer.com.

Over Centraal Beheer Achmea
Verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer Achmea uit Apeldoorn verzorgt onder meer pensioen-, levens- en schadeverzekeringen en levert financiële diensten aan particulieren, werknemers en bedrijven. Ook biedt Centraal Beheer Achmea administratieve dienstverlening en hulpverlening bij schade en risicomanagement. Centraal Beheer Achmea is een direct writer. Dat betekent dat we onze producten en diensten rechtstreeks aan de klant verkopen, zonder tussenpersonen. Centraal Beheer Achmea is onderdeel van de Achmea Groep en neemt deel in de Europese holding Eureko.





http://www.arbeidsvoorwaardenleverengeldop.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,