Senternovem


28-03-2008 | Titan Wood wint gouden Ei van Columbus

Accoya hout ontwikkeld met subsidie van Milieu & Technologie

Titan Wood won donderdag 27 maart de duurzaamheidsprijs die door de ministeries om de 2 jaar wordt uitgereikt. Zowel in de eigen categorie als over het totale deelnemersveld was Titan Wood de beste. Het bedrijf heeft voor de ontwikkeling van het milieuvriendelijke Accoya hout in het verleden subsidie gekregen van het programma Milieu & Technologie van de ministeries VROM, EZ en LNV.

Rombout van Herwijnen, directeur van Titan Wood, ontving voor hun Accoyahout de hoofdprijs uit handen van Froukje Jansen (met microfoon van LLiNK) en Erik de Bruyn (regisseur Wilde Mossels en Nadine, rechts in beeld).Hout dat net zo duurzaam is als tropisch hardhout, maar van 'gewone' bomen is gemaakt. Met deze innovatie won het bedrijf Titan Wood op 27 maart de nationale duurzaamheidsprijs het Ei van Columbus. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van de ministeries VROM, EZ, LNV, OCW, BuZa, VenW en VWS.

Het Accoya hout, zoals Titan Wood de nieuwe houtsoort noemt, is afkomstig van speciaal voor de houtindustrie geteelde bossen en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van het tropisch regenwoud. Het hout wordt behandeld met azijnzuuranhydride (AZA) zodat dit bij wisselende temperaturen niet meer krimpt of uitzet en niet kan gaan rotten. Er ontstaan nauwelijks chemische restproducten bij de behandeling.

Eenvoudig
Titan Wood won in de categorie Duurzame productietechnologie. Rombout van Herwijnen: "Het principe bestaat al sinds 1920, maar wij hebben de innovatie vanuit het laboratorium naar productie op grote schaal gebracht. Bovendien hebben wij patent op deze uitvinding. Die uitvinding is eenvoudig. Zo eenvoudig dat mensen denken: Waarom heeft niemand dat eerder bedacht? Dat moet je koesteren."

Er waren nog vier prijswinnaars die een deel van het totaalbedrag van 62.500 euro wonnen:

* Duurzaam product of dienst: Band op Spanning;
* Internationale Samenwerking: Duurzame biodiesel;
* Duurzame bedrijfsvoering: Zeeuwse duurzaamheid;
* Duurzame maatschappelijke initiatieven: Ontdekking van de ondergrond.