Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


voorkomen

Project moet alcoholschade voorkomen

Nieuwsbericht, 31 maart 2008
Jongens drinken een biertje

Alle ziekenhuizen in Nederland krijgen binnen een half jaar een brief van VWS met de uitnodiging om mee te doen aan het project `Voorkom alcoholschade bij jongeren'.

Het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA) zal vier ziekenhuizen selecteren voor het project, dat een looptijd heeft van één tot anderhalf jaar. Bij de selectie wordt onder andere gekeken naar de regionale spreiding. Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is een van de ziekenhuizen.

Laagdrempelige nazorg
Het PVA, het Reinier de Graaf ziekenhuis (waaronder dr. Nico van der Lely) en VWS hebben afgelopen week afspraken gemaakt over de manier waarop ziekenhuizen laagdrempelige nazorg kunnen bieden aan jongeren met alcoholproblemen, om verdere schade te voorkomen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle ziekenhuizen deze zorg gaan aanbieden.

Manco
Op dit moment worden jongeren die in het ziekenhuis komen met een alcoholvergiftiging, in de meeste ziekenhuizen niet goed verwezen naar de nazorg. Zo wordt er niet altijd een medisch psycholoog ingeschakeld. Het project moet dit manco in de zorgketen oplossen.