Gemeente Gouda


Goudse binnenstad behaalt tweede ster Keurmerk Veilig Ondernemen (28-3-2008)

Deze week heeft het winkelgebied van de binnenstad de tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen behaald. Zij zijn daarmee het eerste winkelgebied in Gouda dat hiervoor in aanmerking komt. (28-3-2008)

Burgemeester Wim Cornelis: "Dit is mooi omdat het laat zien dat niet alleen burgers en winkeliers maar ook (horeca) ondernemers betrokken zijn en zich inzetten voor de veiligheid in de binnenstad. En dat gaat toch om zo'n 170 bedrijven. De samenwerkende organisaties hebben dit certificaat gekregen omdat ze zich naast hun eerdere afspraken voor de eerste ster nu ook inzetten voor de omgeving rondom het winkelgebied. Zo werken we volgens kwaliteitsafspraken nauw samen met Cyclus om de binnenstad schoon en heel te houden. En heeft de Goudse binnenstad parkeerplaatsen met cameratoezicht en zijn recent circa 300 fietsenrekken bijgeplaatst".

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in Gouda bestaat uit een samenwerkingsverband tussen de politie, brandweer, gemeente, stadstoezicht, Cyclus, Kamer van Koophandel, Samenwerkende Ondernemersvereniging Gouda (SOG) en adviseur van het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel (HBD).

Het keurmerk is ontwikkeld om de veiligheid in winkelgebieden te vergroten. Winkelgebieden komen voor certificatie in aanmerking als zij een aantal structurele maatregelen uitvoeren op het gebied van veiligheid. Samenwerking tussen de verschillende organisaties staat daarbij centraal.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen bestaat uit vier stappen:


1. opzetten van een samenwerkingsverband


2. opstellen van een veiligheidsanalyse


3. opstellen van een uit te voeren activiteitenplan


4. certificatie

Een winkelgebied komt voor een tweede ster in aanmerking als die de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen al behaald heeft en het winkelgebied zich voldoende ingezet heeft voor de omgeving rondom het winkelgebied. Hierbij kan gedacht worden aan parkeervoorzieningen, fietsenstalling, plantsoenen, groen stroken en pleinen.