Openbaar Ministerie

Geen vervolging gemeente Zuidhorn

12 maart 2008

Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat niet tot vervolging over in de kwestie rondom een schone-grond-verklaring die de gemeente Zuidhorn voor grond aan de Damweg in Grijpskerk heeft afgegeven.

Het onderzoek had betrekking op grond die in 2000 door de Gemeente Zuidhorn was aangekocht. Op dat moment was er van een mogelijke vervuiling niets bekend. Na deze aankoop heeft er een verkennend bodemonderzoek plaatsgevonden. Uit het rapport dat hiervan is opgemaakt bleek dat er op het terrein een aantal lichte overschrijdingen van de streefwaarden was aangetroffen. Toch was er geen aanleiding voor nader onderzoek. De grond was geschikt als industrieterrein.

In eerste instantie werd de grond verkocht met de beperking dat er geen bedrijfswoning op mocht worden gebouwd. In een later stadium werd deze beperking niet meer gehandhaafd. De onrust ontstond toen de betrokkene die een schone grond verklaring van de Gemeente had gevraagd én gekregen, een accu en een septictank in de bodem van het perceel vond. Hierna is een nieuw verkennend milieukundig bodemonderzoek uitgevoerd.

Hoewel de officier van justitie van mening is dat de Gemeente Zuidhorn de schone grond verklaring niet had moeten afgeven, acht hij dat er onvoldoende bewijs aanwezig is om deze verklaring te betitelen als een door de Gemeente Zuidhorn opgemaakt vals geschrift in de zin van het Wetboek van Strafrecht. Hij ziet dan ook af van verdere vervolging.

Het heeft lang geduurd voordat de officier dit besluit heeft genomen. Er is het nodige onderzoek verricht en ook zijn verschillende betrokken in deze zaak gehoord. De officier heeft bovendien steeds de hoop gekoesterd dat de partijen er onderling uit zouden komen. Hij heeft betrokken partijen er opgewezen dat er buiten het strafrecht om ook mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen. Hij betreurt het dan ook dat zij er niet uit zijn gekomen.