Gemeente Edam-Volendam

Prijsvraag voor scholen: ´Scholieren denken mee over toekomst Noord-Holland´

De provincie Noord-Holland is gestart met een prijsvraag voor alle basisscholen en scholen voor voorgezet onderwijs. De provincie wil graag weten hoe jongeren denken over de toekomstige inrichting van Noord-Holland. Wat moet er behouden blijven? Wat zou er voor nieuws tot stand moeten komen in de provincie? Hoe ziet hun woning, wijk, stad en provincie van de toekomst eruit?

De provincie gebruikt de inbreng van de scholieren voor een nieuwe visie op de ruimtelijke inrichting, de zogenaamde structuurvisie. Verantwoordelijk gedeputeerde Ton Hooijmaijers: "Het gaat om hun toekomst. We vinden de mening van de jeugd heel belangrijk en verwachten veel creatieve ideeën."

Vip-arrangement Tall Ships' Races

Leerlingen kunnen individueel meedoen, maar het is ook mogelijk om een gezamenlijk `werkstuk' te maken. De vorm waarin scholieren hun ideeën indienen staat vrij. Het kan een tekening of maquette zijn, maar een filmpje of opstel is ook prima. De inzendingen moeten voor 31 mei 2008 bij de provincie Noord-Holland binnen zijn. Een provinciale jury bepaalt welke inzending wint. De winnaars worden half juni 2008 op de hoogte gebracht. De prijswinnaar krijgt een vip-arrangement aangeboden tijdens de Tall Ships' Races in Den Helder tussen 20 en 23 augustus. De mooiste inzendingen worden tentoongesteld.

Structuurvisie

In de structuurvisie komt een antwoord op vragen als: hoe bereiden we ons als provincie voor op klimaatveranderingen, op een te verwachten groei van de bevolking, op een grotere behoefte aan vrijetijds-voorzieningen? Moeten er meer windmolenparken voor de kust komen? Of woontorens in de nabijheid van stationslocaties? Of de aanleg van meer snelwegen en treinverbindingen? Moet het circuit van Zandvoort worden verplaatst? Naar verwachting zal de structuurvisie begin 2009 door Provinciale Staten (PS) worden vastgesteld.

Voor meer informatie over de wedstrijd en de structuurvisie kunt u terecht op www.noord-holland.nl/structuurvisie.