Senternovem


31-03-2008 | Regeling BLS stimuleert Particulier Opdrachtgeverschap

In het actieplan woningbouw dat minister Vogelaar eind vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde, zijn aanvullende maatregelen aangekondigd ter bevordering van Particulier Opdrachtgeverschap (PO) ofwel het bouwen van woningen door particulieren. Zo wordt de regeling BLS - Besluit Locatiegebonden Subsidies 2005 aangepast: de uitkering voor eigenbouw wordt verhoogd en er is een uitbreiding van het aantal gemeenten dat aanspraak kan maken op een bijdrage. Er komt een extra budget van EUR 8 mln. beschikbaar voor provincies ter stimulering collectief PO en er is begin dit jaar een landelijke kenniscampagine gestart rondom (collectief) PO. De uitvoering van de regeling BLS, waarin de extra locatiesubsidie wordt toegekend voor particulier opdrachtgeverschap, is in handen van het team Regelingen Gebouwde Omgeving (RGO) van SenterNovem.

Kersentuin In het kader van een kenniscampagne rondom het particulier opdrachtgeverschap organiseerde VROM op 6 maart een studiedag waar ook de minister Ella Vogelaar bij aanweizg was. Tijdens de studiedag is onder meer een bezoek gebracht aan de Kersentuin in de Vinex locatie Leidsche Rijn. De Kersentuin is een collectiel PO project dat in 1997 is geïnitieerd door toekomstige bewoners en is mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling BLS.

De 94 woningen van de Kersentuin waren eind 2003 klaar. Duurzaamheidsaspecten, zowel in de bouw als sociale inpassing, hebben van meet af aan een belangrijke rol gespeeld binnen het project. Zo zijn de woningen duurzaam, flexibel, compact, levensloopbestendig en uitbreidbaar gebouwd; is er een EPC van kleiner dan 0,7 en wordt een parkeernorm van 0,75 gehanteerd die de inrichting van de openbare ruimte met groenvoorzieningen ten goede is gekomen. Daarnaast wordt door zowel de gemeente als de betrokken corporatie de bevordering van de sociale cohesie van dit project in de wijk geroemd.

Meer informatie over project de Kersentuin: http://www.kersentuin.nl Meer informatie over P.O. in het algemeen: http://www.iceb.nl