Vilans

en signaleren van ouderenmishandeling

Herkennen en signaleren van ouderenmishandeling

Nieuwe Vilans-brochure: Verborgen leed

Utrecht, 31 maart 2008 Mishandeling van ouderen komt veel vaker voor dan menigeen denkt. Maar liefst vijf procent van alle 65-plussers is slachtoffer. De nieuwe brochure Verborgen leed, herkennen en signaleren van ouderenmishandeling helpt verzorgenden ouderenmishandeling te herkennen en biedt een aantal praktische tips over wat zij kunnen doen als ze een vermoeden hebben van mishandeling.

Een zoon die regelmatig dure spullen koopt van het geld van zijn hulpbehoevende moeder. Medewerkers van een zorgcentrum die fotos maken van patiënten onder de douche. Een dementerende man die niet meer verschoond wordt omdat zijn echtgenote de zorg niet meer aankan. Drie voorbeelden van oudermishandeling. Auteur Theo Royers: Er is veel verborgen leed. En het aantal ouderen neemt de komende jaren alleen nog maar toe. Met deze brochure willen we zorg- en hulpverleners bewust maken van het probleem en ze helpen mogelijke mishandeling eerder te signaleren.

Signalen en oorzaken
In de brochure komen verschillende vormen van mishandeling aan bod en wordt dieper ingegaan op de achtergronden van mishandeling en risicofactoren. De brochure bevat een lijst van signalen. De auteurs besteden ook aandacht aan de interpretatie van die signalen, want niet elk signaal hoeft te betekenen dat er ook daadwerkelijk sprake is van mishandeling. Tot slot krijgen zorgverleners tips over wat te doen als er een vermoeden van mishandeling is.

Serie Zicht op zorg en technologie
Verborgen leed, herkennen en signaleren van ouderenmishandeling maakt deel uit van de serie Inzicht in verzorging, verzorging in zicht die Uitgeverij Lemma voor Vilans verzorgt. Publicaties in deze serie zijn gericht op het vergroten van de vakbekwaamheid en het vakbewustzijn van verplegenden en verzorgenden. Ze ondersteunen deze professionals zodat zij zich de vele veranderingen in hun werkomgeving eigen kunnen maken.

Bestellen
Verborgen leed, herkennen en signaleren van ouderenmishandeling is geschreven door Theo Royers en Maaike van der Rijst. Het boekje is te bestellen via de webwinkel van Vilans en kost 12,50- exclusief verzendkosten. ISBN 978-90-5931-122-0.