Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op Kamervragen over het Beheerplan Voordelta

31 maart 2008 - kamerstuk

Directie Regionale Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

6 maart 2008 2070813870

DRZw. 2008/1279 31 maart 2008

onderwerp bijlagen

Beheerplan Voordelta

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u, ter aanvulling op mijn beantwoording van 19 februari 2008, de ant- woorden op de vragen van het lid Koppejan (CDA) over het Beheerplan Voordelta.


1.
Bent u bekend met het artikel `Antwoorden Verburg verbazen Pvis-­ Maximale voor visserij Voordelta'? 1)

Ja.


2.
Bent u bekend met de Passende beoordeling huidig en toekomstig gebruik in Natura 2000- gebied Voordelta, waarin wordt geconcludeerd dat het huidige gebruik geen significante effecten heeft op habitattype 1110 mits het bodemcompensatiegebied wordt ingesteld en de visserij-intensiteit niet toeneemt? Zo ja, hoe kunt u verklaren dat de boomkorvisserij in het conceptbeheerplan toch een Natuurbeschermingswetvergunning nodig heeft? Deelt u de mening dat indien aan deze voorwaarden wordt voldaan, de visserij binnen het beheerplan kan worden gereguleerd?

a. Ja, in de passende beoordeling wordt geconcludeerd dat de boomkorvisserij geen significant negatieve effecten heeft indien een bodembeschermingsgebied en rustgebieden worden ingesteld en er geen verandering plaatsvindt in de visserij- intensiteit. b. De boomkorvisserij heeft toch een natuurbeschermingswetvergunning nodig omdat:

i. In de passende beoordeling wordt aangegeven dat van alle typen sleepnetvisserij in het gebied Voordelta, de boomkorvisserij het grootste effect heeft vanwege de relatief diepe bodemverstoring en de intensiteit van bevissing. ii. Tevens wordt aangegeven dat gelet op de aard en omvang van de boomkorvisserij, significant negatieve effecten op habitattype 1110b niet bij voorbaat zijn uit te sluiten.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 31 maart 2008 DRZw. 2008/1279 2

iii. De instelling van het bodembeschermingsgebied kan leiden tot een herverdeling van visserijactiviteiten over de resterende visgronden, waardoor de intensiteit kan toenemen. Om negatieve effecten van deze herverdeling uit te sluiten is het nodig de huidige visserij- inspanning in het bodembeschermingsgebied na instelling van het bodembeschermingsgebied te reguleren. iv. dit een, meer globale, passende beoordeling op planniveau betreft waarin geconcludeerd wordt dat significant negatieve effecten niet zijn uit te sluiten. Dit betekent dat vrijstelling via het beheerplan niet mogelijk is en het noodzakelijk is een verdere afweging te maken op project/activiteit niveau in het kader van de vergunningverlening. c. Gelet op het bovenstaande ben ik tot de conclusie gekomen dat gezien het feit dat de effecten niet zijn uit te sluiten en deze afhankelijk zijn van de aard en omvang van de visserij er voor het beheerplan geen andere keuze is dan het vergunningplichtig maken van deze activiteit. Het regiem voor de boomkorvisserij is daarmee gelijk aan hetgeen in het concept beheerplan is opgenomen voor de schelpdier- en garnalenvisserij.


3.
Op welke gronden komt u in uw antwoord op mijn eerdere vragen over het Beheerplan Voordelta tot een andere conclusie over de significantie van de effecten van de boomkor- visserij >260pk dan in de Passende beoordeling wordt getrokken?

Ik ben niet tot een andere conclusie gekomen. In beginsel kan visserij onder voorwaarden, die worden opgenomen in een vergunning, plaatsvinden.


4.
Hoe kunt u verklaren dat er geen verbod geldt voor de boomkorvisserij > 260 pk voor de Voordelta, maar er wel een vergunning nodig is om dit type visserij toe te staan?

Op basis van de passende beoordeling, die op planniveau is gemaakt, is in het beheerplan opgenomen dat de boomkorvisserij groter dan 260 pk buiten het bodembeschermingsgebied op basis van een vergunning in beginsel voortgang kan vinden. Buiten het bodembeschermingsgebied geldt dan ook geen verbod voor de boomkorvisserij, maar kan het onder voorwaarden worden toegestaan. Die voorwaarden worden opgenomen in de vergunning Nb-wet ter bescherming van de, gelet op de relevante instandhoudingsdoelstellingen, in het Natura 2000-gebied Voordelta aanwezige natuurlijke kenmerken.


5.
Bent u op grond van een Passende Beoordeling bereid uw beleid ten aanzien van de boomkorvisserij >260pk in het Beheerplan Voordelta te herzien?

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 31 maart 2008 DRZw. 2008/1279 3

Neen, de passende beoordeling en de daarin opgenomen compensatie voor Maasvlakte 2 laat geen andere mogelijkheid dan het vergunningplichtig maken van de boomkorvisserij.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --